Karsai Dániel szomorú hírt közölt

Karsai Dániel kollégáival újabb beadványon dolgozik.

2024. július 26., 09:24

Szerző:

Karsai Dániel szerint az állam magára hagyja a beteg embereket és hozzátartozóikat.

Erzsébet példája mutatja, mennyire egyedül hagyja az állam a beteg embereket és a családtagjaikat is

– mondta a Népszavának Karsai Dániel azzal kapcsolatban, hogy a minap elhunyt egy budapesti kórházban sorstársa, az 54 éves óvodapedagógus, Dunavölgyi Erzsébet.

Szomorúságot éreztem, örömet és dühöt. Nagyon szomorú vagyok, mert meghalt egy sorstársam. De örülök azért, mert már nem kell szenvednie. És dühös vagyok, amiért az államtól nem kapott semmi érdemi segítséget.

A gyógyíthatatlan ALS betegségben szenvedő alkotmányjogász azt mondta, habár rendszeresen tartották a kapcsolatot, körülbelül egy hónapja nem beszélt Erzsébettel, ezért váratlanul érte és nagyon megrázta a halálhíre.

Karsai Dániel szerint nincs segítség az állam részéről

Mint mondta, Dunavölgyi Erzsébet visszautasította a mesterséges táplálást, így az állapota gyorsan romlott. A nőt sokkal jobban megviselte a fizikai leromlás, de az alkotmányjogász szerint nem feladhatta a küzdelmet, hanem úgy döntött, hogy elege van, elutasította az értelmetlen szenvedést.

 

Nem tudom, kapott-e pszichológustól segítséget, de az ilyen mentális szenvedést nem képes meggyógyítani semmilyen gyógyszer vagy a világ legjobb pszichiátere sem. Mert ez nem depresszió, hanem ultra nagy szívás. De ez nem menti fel az államot az alól, hogy ilyen segítséget is adjon.

Karsai Dániel arról is beszélt, hogy csalódást érzett, amikor a strasbourgi bíróság elutasította a beadványát, de szerinte az életben nem lehet mindig nyerni. Mint mondta, az elmúlt hetekben kollégáival azon a beadványon dolgoztak, amelyet az EJEB nagykamarájának nyújtanak be néhány napon belül, nem várva meg a rendelkezésükre álló három hónapot.

Mint arról korábban beszámoltunk, nemrég meghozta döntését Karsai Dániel ügyében a EJEB. A bíróság indokolásában 6:1 arányban nem találta a magánélethez való jog sérelmét megalapozottnak, míg a 8. cikk alapján benyújtott panaszt önmagában, a 14. cikk alapján benyújtott panaszt pedig a 8. cikkel együttesen nyilvánította elfogadhatónak. A kereset többi részét ugyanakkor egyhangúlag elfogadhatatlannak nyilvánította.

A döntésére később reagált Karsai Dániel is, aki Facebook-posztjában azt írta: a Bíróság elutasította a beadványát, ami nagy csalódás számára. „Most higgadtan többször el fogjuk olvasni a döntést a kollegáimmal. Azután beadjuk a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket, melyre három hónapunk van. Senki ne aggódjon, megyünk tovább!” – írta.

(Fotó: Karsai Dániel Facebook oldala)