Valamiért húzza az időt az Orbán-kormány: egy évig még biztosan nem áshatják meg szeretteik sírját a magyarok

2020. július 2., 17:12

Szerző:

A szerdai Magyar Közlöny egyik kormányrendeletében vette észre az Mfor, hogy a szociális temetkezés 2021. január 1-je helyett 2022. január 1-jén lép életbe.

De a lap szerint az új dátum sem biztos, a jogszabály hatályba lépésének dátumát ugyanis évről évre halasztja a kormány, nem tudni miért. Még törvényjavaslatok indoklásában sem tér ki arra, miért tolja ki mindig a hatályba lépés dátumát. 

A szociális temetést, mint lehetőséget eredetileg 2014-ben vezette volna be az Orbán-kormány a szűkös anyagi körülmények között élőkre gondolva.

Ennek ellenére már a legelején komoly kritikák fogalmazódtak meg ezzel a temetkezési móddal kapcsolatban, a temetkezéssel járó feladatok egy része, mint az elhunyt felkészítése és a sír megásása ugyanis a gyászoló rokonokra hárulna.

A gyászidőszakban pedig ilyen feladatokat terhelni a családtagokra embertelennek tűnik

– hívja fel a figyelmet  lap.

Az empátiájáról is híres Selmeczi Gabriella akkori Fidesz-szóvivő 2013 szeptemberében azzal érvelt  a szociális temetés intézménye mellett, hogy az ellenzők (azaz a baloldal) a valós élettől elrugaszkodottnak igyekeznek beállítani azt, hogy ha otthon hal meg valaki, akkor a gyászoló család öltözteti fel az elhunytat az utolsó útjára, noha 

ez a szokás eddig is jelen volt a vidéki Magyarországon.