Közel egymilliárdból tervezik emelni a szociális ágazatban dolgozók bérét

A szerda esti Magyar Közlönyből derült ki, hogy a minisztériumnak és az önkormányzatoknak miként kell osztozni ezen az összegen.

2023. június 29., 12:19

Szerző:

A kormány „egyetért a szociális ágazatban egészségügyi munkakörben foglalkoztatott ápolóknak, szakápolóknak járó egészségügyi kiegészítő pótlék összegének 2023. július 1-jétől történő emeléséhez szükséges többletforrás biztosításával” – idézi a szerda este megjelent határozatot a Hvg.

A béremelés megvalósításhoz azonban Varga Mihálynak kellene kigazdálkodni valahogyan a 877,5 millió forintnyi összeget a költségvetésből. Ráadásul a tervezett pénz egy részét a szociális ágazatot felügyelő Belügyminisztérium, a másik felét a települési önkormányzatok „egyes szociális és gyermekjóléti feladataik működési célú támogatása” címen kellene elosztani.

Hogy ezt milyen arányban tervezi a kormány, arról nem szól a Magyar Közlönyben megjelent határozat. Annyi szerepel mindössze, hogy Pintér Sándornak 30 napon belül kell felmérnie a pénzügyminiszter számára a kifizetendő összeg „egyes fenntartók közti megoszlását”.

(Kiemelt képünk: ápolónő egy lélegeztetőgépen lévő beteg mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház járványkórházként működő Semmelweis Tagkórházának intenzív osztályán, az egyik elkülönítőben Miskolcon 2020. április 7-én. Fotó: Vajda János/MTI)