Felmondtak a pétfürdői védőnők, a Belügyminisztérium szerint rosszul tették

Mindhárom védőnő felmondott Pétfürdőn, mivel a kormányati intézkedések miatt akár 50-80 ezer forinttal is csökkenhetne fizetésük. A Belügyminisztérium szerint azonban tévednek, szerintük ha elfogadják az új munkaszerződésüket, fizetésük minimum 80 ezer forinttal növekedik. 

2023. június 28., 17:52

Szerző:

Folyatatódik a védőnői szolgálat önkormányzatiból államihatáskörbe való átszervezése. Most Pétfürdőn ütött be a krach: mindhárom védőnő felmondott. Egyikük szerint már régóta fontolgatták a felmondást, mivel az adminisztrációs terhek növekedésével egyre kevesebb idejük maradt a tényleges munkára, azonban emiatt az intézkedés miatt fizetésük is csökkenne, ami végleg eldöntötte a kérdést számukra – számol be az RTL Híradó.

Gárdonyi Andrea szerint eddig kaptak cafetériát, jutalmat, volt ahol ruhapénzt, és benzintámogatást is fizettek az önkormányzatok, azonban a kórházak nem fizetik ki ezeket a juttatásokat, így annak ellenére, hogy a júliustól 18 százalékkal nő a védőnök bére, az övé 20-30 ezer forinttal csökkenne. 

 

Szalainé P. Boglárka arról számolt be, hogy megkapták az őj szerződésüket a kórháztól, de a jelenlegi bérelemeiket csak szeptemberig biztosítja a kórház, béren kívül juttatás egyáltalán nincs is, így gyakorlatilag 50-80 ezer forinttal csökkenhet a bérük. 

A sajtóban megjelent hírekre a Belügyminisztérium közleményben reagált, szerintük

„gyakorlatilag egy szó nem igaz a pétfürdői védőnők sztorijából”. 

Állításuk szerint a két védőnő már 2023. május 22-én, hétfőn benyújtotta felmondását. Ebben az időpontban még nem lehetett semmilyen ismeretük az új munkaszerződésük tartalmáról, így – elmondásuk szerint csökkenő – járandóságaikról sem. Amennyiben elfogadják új munkaszerződésüket, egyikük illetménye havi 88 764 forinttal, a másikuké havonta 104 129 forinttal növekedett volna.

Hozzátették: tény, hogy mindketten havi 20 000 forint cafeteriát kaptak az önkormányzattól, azonban jogszabály miatt a kórház nem folyosíthatott volna részükre július 1-től, ugyanakkor Pétfürdő Nagyközség Önkormányzata ezt a béren kívüli juttatást továbbra is biztosítsa a területi védőnőknek, amennyiben a képviselő testület úgy ítéli meg, hogy munkájuk kiemelkedően fontos a pétfürdői közösség számára. 

A gondozási központ 2023. május 10-i adatszolgáltatása szerint a két említett védőnő semmilyen más béren kívüli juttatásban nem részesült, jutalmat, ruhapénzt, benzintámogatást nem kaptak – áll a közleményben. 

A Belügyminisztérium szerint helyettesítésük megoldott. A 4 565 lélekszámú Pétfürdőn a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház 2023. július 1-jétől két helyettesítő védőnővel, 2023. augusztus 1-jétől pedig újonnan felvett védőnőkkel biztosítja 263 gondozott teljes körű ellátását.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Aline Morcillo / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)