Csak az alsóneműik színére nem kíváncsiak – átveszi az állam a védőnői ellátást

Július 1-től az állam hatáskörébe tartozik a védőnői ellátás, az átállás előkészítése azonban többeket aggodalommal tölt el. 

2023. május 31., 11:39

Szerző:

Az Európában egyedi védőnői ellátás az önkormányzatoktól átkerül a magyar államhoz, ez azt jelenti, hogy az eddigi magánvállalkozói státusz helyett kizárólag egészségügyi szolgálati jogviszonyban végezhető majd védőnői tevékenység. Az átállás során nyilatkozniuk kell, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkavégzési helyiségekben kamerafelvétel készüljön, a személygépkocsi- és számítógépadataik ellenőrizhetőek legyenek, illetve bekérték családjaik összes azonosító adatát is – írja a Népszava.

Az önkormányzatok attól tartanak, hogy az átállással a védőnői ellátási forma eltűnik az állami süllyesztőben, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy minden védőnő hajlandó elfogadni az új feltételeket, és a jelenlegi állapotában is minden tizedik védőnő hiányzik a rendszerből. Azt, hogy hány védőnővel sikerült megállapodni, egyelőre nem tudjuk, ahogy azt sem, hogy mi történik azokkal, akik nem írják alá a hozzájárulást, hogy kapnak-e szerződést vagy végkielégítést. 

A Népszava megkeresésére a Belügyminisztérium azt mondta, nincs szó a védőnői feladatellátással kapcsolatban a helyiségek bekamerázásáról, a kért adatszolgáltatás pedig az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítéséhez szükséges előírás. Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke szerint a védőnőket folyamatosan tájékoztatják, egy folyamat közepén tartanak, amelyben természetszerűen vannak bizonytalanságok, de az átállás semmilyen negatív következménnyel nem jár a védőnők számára. Ő semmiféle adatlapról és hozzájárulás-kérésről nem hallott.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Varga György/MTI.)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.