Szlávik: Kedvező a 16–18 évesek oltási hajlandósága

A főorvos szerint a nyájimmunitást könnyebb elérni, ha több ember veszi fel az oltást, ezért jó hír, hogy sok fiatal hajlandó beoltatni magát. 

2021. május 15., 19:24

Szerző:

Kedvező, hogy sok 16–18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az „össznépi védettségnek” – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa. Szlávik János hozzátette: a nyájimmunitást könnyebb elérni, ha több ember veszi fel az oltást.

Kijelentette, hogy Magyarország igen jól áll az átoltottság szempontjából, de a 4,5 millió immunizált ember még nem elég ahhoz, hogy „nyugodtan hátradőljünk”. Az átoltottság befolyással van a járványra, látható, hogy a harmadik hullámnak lassan vége lesz – mondta Szlávik. Hozzátette ugyanakkor: addig nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet, amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát.

Jó hírnek nevezte, hogy már szinte valamennyi típusú vakcinából sok érkezett, és sok fog érkezni a „preferált vakcinákból” is. Kitért arra is, az indiai vírusmutáció Európában elsősorban Angliában jelent meg, az oltottak körében azonban nem okozott komolyabb megbetegedést. Félő, hogy más országokba is eljut, de csak akkor tud még tovább szaporodni, ha sok ember nincs immunizálva – mutatott rá.

(Kiemelt képünk: MTI | Koszticsák Szilárd)