Színházak zárhatnak be, marad a foci, kivégzi a kormány az előadó-művészetek tao-támogatását

2018. október 21., 18:34

Szerző:

Jelenlegi formájában biztosan megszűnik az előadó-művészetek tao-támogatása – értesült az Index. A szakmában érintettek közül van, aki szerint már most szerdán teljesen eltörlik ezt a bevételi formát, mások szerint a pénz megmarad, de annak kiosztásáról már egy, a minisztérium által kinevezett bizottság fog dönteni – erősítette meg több, magas beosztású színházi forrásunk.

Akármelyik verzió is lép életbe, az Index szerint:

ez színházak megszűnéséhez és még jelentősen állami kontrollhoz vezethet az előadó-művészetben.

Hogy a tao-támogatások megreformálására szükség van, azzal a portál szerint az előadó-művészeti szakmán belül kivétel nélkül mindenki egyetért. Igaz, sokan azt is hozzáteszik, a „reform” egyébként annyiból is kinézhetne, hogy az állam jobban odafigyelne a jelenlegi törvények betartatására és a kiskapuk bezárására.

De hogy a reform helyett a támogatási forma megszüntetésére kerülne sor, az a szcéna bizonyos köreiben hatalmas felháborodást kelt. Leginkább abban a részében, amelyik hiába készít a teljes szakma által elismert előadásokat, gyakorlatilag azonnal összeomlana ezzel az intézkedéssel. A tao-támogatás elve egyszerű: a cégek átutalhatják társasági adójuk egy részét az előadó-művészeti szervezeteknek, amelyek (például színházak vagy koncertszervezők) pedig nettó jegyárbevételének 80 százalékáig jogosultak igényelni ezt a támogatást.

Azaz ha egy színház 2017-ben eladott egy nettó 1000 forintos jegyet, azért 2018-ban még 800 forintot kap, így az adótámogatásnak hála majdnem megduplázódnak a jegyeladásból származó bevételei.

A támogatási forma mindenkit érint: legfőképpen azokat a magánszínházakat – például a Centrál Színházat, az Átriumot, a Rózsavölgyi Szalont, az Orlai Produkciós Irodát, a Játékszínt, a Veres1Színházat –, amelyek nem kapnak éves állandó támogatást az államtól, így sokkal nagyobb arányban kell a jegybevételekre fókuszálniuk.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez a szám akár a teljes bevétel 60 százaléka körül is lehet, míg a nagy budapesti kőszínházaknál ez akár 15-25 százalék körül is mozoghat. Ugyanakkor a kőszínházak is kiszolgáltatottak a taónak, mert a fenntartó önkormányzatok és az állam azzal a lendülettel elvontak pont a tao-támogatás összegét a támogatásukból, amellyel bevezették ezt a támogatási formát. Így ez a támogatás náluk sem pluszbevételként jelentkezik: minden kőszínház teljes bizonyossággal számít rá, és beépíti az éves üzleti tervébe, hiszen csak ezzel áll össze a megszokott költségvetés.

Miután azonban a művészeti tao-val is rengeteg volt a csalás, vagy csaláskísérlet, a szakma eddig a támogatás megtisztításáról beszélt, vagy arról, hogy a cégeknek ne lehessen jutalékot kérnie az átutalt tao-támogatások után.

Erre azonban kormányzati akarat láthatóan nem volt, a budapesti színházak vezetői – függetlenül a társulatok minőségétől, illetve a színházi formától – egységbe tömörültek azért, hogy a tao úgy, ahogyan van, szűnjön meg. Ez hosszútávon ezeknek az intézményvezetőknek is komoly bevételkiesést okozhat, a kormány ugyanis a portál információi szerint a napokban meg is tárgyalta az idevágó adójavaslatot.

Az Index forrásai ugyanakkor állítják, az intézkedést a teljes kulturális szektor megkerülésével tervezik végrehajtani: a törvénymódosítást szerint a Pénzügyminisztérium kezdeményezte és viszi majd véghez. A pletykák szerint ennek akár az is lehet az oka, hogy így nem kell figyelembe venni Fekete Péter, az új kulturális államtitkár és Vidnyánszky Attila színházi tótumfaktum esetleg érdekütközését sem.

Így nem ismert az sem, hogy mi lépne a támogatás helyébe. Forrásaik szerint arra hangzott el ígéret, hogy a nemzeti és kiemelt státuszú színházaknak nem kell aggódniuk, ők biztosan nem kapnak majd kevesebb pénzt, valahogy megoldják a pótlást. Amiben ugyanakkor szintén van egy pikánsabb részlet: a kiemelt minősítések hatálya pont most fog lejárni, és október 31-ig kellene beadnia az igényt mindazoknak, akik eddig ebben a státuszban voltak, de ezt közülük sokan nem is tudják, mert nem jelent meg erről nyilvános pályázat vagy felhívás. De persze a minősítés során arra sincs garancia, hogy mindenki megtarthatja az eddigi státuszát.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.