Egyelőre kitartanak a színházak a rezsimumussal szemben

Az elszabaduló energiaárak újabb kihívást jelentenek a színházaknak. A koronavírus járvány miatt bezárt intézményeket most a megugró rezsiszámlák késztethetik kényszerszünetre.

2022. szeptember 22., 17:17

Szerző:

Ahogyan arról mi is beszámoltunk korábban, az Erkel Színházat november 6-tól bezárják a fűtési szezon idejére. Felröppentek olyan hírek, hogy ezt a kényszerű lépést nem csak az Erkel vezetése kénytelen meghozni.

 Különösen érzékenyen érintheti a független színházakat az energiaválság, hiszen az elmúlt bő egy évtized kulturális döntései nyomán a független szcéna forrásai nem bővültek számottevően, a finanszírozás emiatt tervezhetetlenné vált. A koronavírus járvány és a rezsiválság még jobban felgyorsíthatja azt a folyamatot, ami végül a függetlenek marginalizálódását okozhatja.

Megkérdeztük a különböző fenntartású színházak vezetőit, hogy a rezsiköltségek emelkedése befolyásolja-e az évadban az intézmények nyitvatartását. Amennyiben pedig – akár időlegesen is – bezárnak, tervezik-e az előadások közvetítését a járvány alatt kialakult rendszer szerint.

„The show must go on”

„A Játékszín fennmaradási stratégiája a karanténok időszakában is az előre menekülés volt” – mondja Bank Tamás igazgató. „A rezsikiadások racionalizálását részletes belső vizsgálattal kezdtük, az eredmények mentén minimalizáljuk a fogyasztást, amennyire lehetséges. December végéig biztosan nem tervezzük csökkenteni az előadásszámot, a további téli hónapokra vonatkozóan pedig nem hoztunk döntést egyelőre. Az első dupla-tripla áras számlák és a bevételek fényében több opció lehetséges ebben a pillanatban. A felvételek közvetítése erre a problematikára nem megoldás – súlyosabb a gond, mint a járvány idején, amikor kvázi jótékonysági jelleggel, minimális ellentételezésért streameltünk néhány produkciót.

Akkor tudtuk, hogy átmeneti időszakot vészelünk át.”

A Madách Színház villamosenergia és földgáz vételezésére kiírt közbeszerzési eljárása folyamatban van, bíznak benne, hogy elviselhető áron kapják az energiát. „Az elmúlt években mindent megtettünk az energiatakarékos működtetésért, saját forrásból indítottunk el az energiafelhasználás hatékonyságát segítő beruházásokat. Nem tervezzük, hogy az előadások vagy bemutatók tervezett számát csökkentjük” – tájékoztatott Kósa Melinda kommunikációs vezető.

Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a Trafó sem tervezi, hogy huzamos időre leáll télen. Előadásmentes napok valószínűleg lesznek, ezeken a napokon a ház sem nyit ki. A streamre való átállást a Trafó sem tervezi, de kevesebb programjuk lesz, mint korábban.

A Centrál Színház sem tervez leállást, hisz az állandó költségek kifizetéséhez folyamatosan játszaniuk kell. „Természetesen takarékoskodunk ahol tudunk, vizsgáljuk az alternatív fűtési lehetőségek kiépítésének lehetőségét” – fogalmazott Nahalka Judit marketing vezető.

(Kiemelt képünk illusztráció: A Ku'damm 56 című musical bemutatója után a Stage Theater des Westens színházban ismét üresek a székek. Fotó: K: Annette Riedl/dpa. Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)