A távfűtésesknél is kibújt a szőnyeg alól a rezsimumus

Az Átlátszó szerint még a fűtési szezon előtt drágulhat a távfűtés ára.

2022. szeptember 3., 13:02

Szerző:

Gulyás Gergely július közepén még azt mondta, hogy a távfűtést nem érinti a rezsicsökkentés változtatása. Akkor a hazai távfűtésben alkalmazott gáz tőzsdei ára 182 EUR/MWh volt. A tavaly májusi 20 euró/MWh-s gázár után idén augusztusban 300 euró/MWh-s áron rögzítette a földgáz referencia költséget a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Az ármeghatározásra viszont az utolsó pillanatig várt a hivatal, így most a korábbi sokszorosába kerül a távhőhöz szükséges gáz – írta az Átlátszó.

A MEKH azért várt az utolsó pillanatig, mert abban bíztak, 100 euró környékére esik vissza felvásárlási ár, de ez nem így történt. A TIM a portál közadatigénylésére elküldte a kassza havi záróértékét, ami szerint 2022. júliusában 11 milliárd forint volt benne.

A MEKH 2020-as éves tájékoztatója szerint a távhőszolgáltatók több mint 28,5 millió gigajoule földgázt használtak el, ez több mint 7,9 millió MWh-t jelent. Ez az augusztusi árra számolva 962 milliárd forintot jelentene úgy, hogy ebben nicns benne az üzemeltetés és a villamosenergia-díj sem.

A tájékoztató kitér arra is, hogy a távhőszolgáltatók 2020-ban  51 milliárd forint lakossági hődíjat, 22 milliárd forint egyéb hődíjat, és 42 milliárd forint alapdíjat szedtek be. Vagyis a csak gázoldalról jelentkező közel 1000 milliárd forint kiadás mellé alig 120 milliárd forintos bevétel társul.

Drágulás, és a rezsicsökkentés megszűnése is megtörténhet

Az Átlátszó iparági forrása szerint az óriási kiadások miatt változás várható, és

vélhetően még a fűtési szezon előtt változnak a távfűtés-árak.

Az informátor szerint már hetekkel ezelőtt érdeklődtek afelől, hogy hány lakás fogyaszt 24 gigajoule alatt. Ebből arra lehet következtetni, hogy ők lennének benne a kedvezményes körben. Emellett az is megtörténhet, hogy nem csak emelni fogják a távfűtés árát, hanem megszüntetik a rezsicsökkentést is egyes fogyasztóknak.

Elvileg 24 gigajoule egy földszinti, szigeteletlen 75 nm-es panellakás fogyasztását jelenti. Magyarországon több mint másfél millió ember él mintegy 650 ezer távfűtéses lakásban, a távhővel ellátott települések száma 2020-ban megközelítette a százat.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Illyés Tibor)