Az apa és testvér szerint a pénz miatt keltett botrányt Szilágyi Liliána

Fiala János eddig nem hallott családi titkokat is megtudott a zaklatási ügy kapcsán dr. Szilágyi Zoltántól és lányától, Gerdától. Az interjú hosszabb leiratát itt olvashatják.

2022. február 1., 15:58

Szerző:

A KeLjfeLjancsi keddi adásában a tavaly év végén kirobbant sportbotrány két főszereplője, dr. Szilágyi Zoltán ügyvéd, úszóedző és kisebbik lánya, Szilágyi Gerda volt a vendég. A hosszú hetek óta tartó történet december 29-én vette kezdetét, amikor Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes úszó azt állította, édesapja testileg, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta őt, és nem engedi közel húgához. Az ügyben az érintetteken kívül megszólalt a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor is, aki külön vizsgálóbizottság létrejöttét kezdeményezte, hogy kivizsgálják az ügyet. A meghallgatás hétfőn történt. Itt, itt és itt is olvashat a közvetlen előzményekről.

Első negyed: „Nem hiszem, hogy Liliána valaha is a testvérének tartott.” A testvér, Szilágyi Gerda mesélt a botrányra adott első reakciókról, testvéri viszonyról és arról a levélről, amelyet sokan édesapjának tulajdonítanak.

Fiala János: Az ön testvére, Szilágyi Liliána írt az ügyről a Facebookon, írt az Instagramon, megjelent az Elviszlek magammal című Youtube-műsorban, továbbá vendége volt az Egyenes beszédnek az ATV-n. Ez a december 29-én kirobbant eseményözön milyen hatással volt önökre?  

Szilágyi Gerda: Mikor láttam a facebookos hírfolyamomon, mik kerültek ki, megállt bennem az ütő, hogy valaki ilyen hazugságokkal ki mer állni, és az én édesapámról ilyesmit állítson valaki. (elcsuklik a hangja) Elnézést, tegnap a Magyar Úszószövetségnél is végig kellett hallgatnom azokat az állításokat, hogy az édesapám abuzált és testileg bántalmazott volna bárkit is… Az én édesapám még a légynek sem tudna ártani. Meglepődtem a hazug állításokon.

FJ: Milyen volt eddig a testvéri kapcsolata, illetve lesz ezután Liliánával?

SzG: Csak múltról tudok beszélni. Nem tudnám azt mondani, hogy jó testvérek voltunk, hideg viszony volt köztünk. Úszóként felnéztem rá, egy istennőnek tartottam a nővéremet, de nem volt testvéri kapcsolatunk. Amikor a barátnői feljöttek hozzánk, akkor jöttem rá, hogy sokkal többet nevetett és szívesebben töltött időt velük. Nem sokat voltunk együtt. 12 és fél éves voltam, amikor 2016 májusában az Eb után elköltözött tőlünk. Azóta nem keresett, a botrány után sem írt üzenetet.  

FJ: Olyannak tűnik ez a kapcsolat, mint ha egy jégszekrényből vették volna elő.

SzG: Pontosan olyan volt. Nem hiszem, hogy bármikor is a testvérének tartott. Nem tudom, mi lehetett velem a baja. Én azt gondoltam, hogy ilyennek kell lennie egy testvéri kapcsolatban.

FJ: Szüleit sem kérdezte, hogy a nővérével való kapcsolata rendben van-e? Csak voltak ebédet, vacsorák, elmentek együtt kirándulni…

SzG: Nem volt viszonyítási alapom, milyen egy jó testvéri viszony, azt gondoltam, ez a normális.

FJ: Állna önnek bármilyen érdekében letagadni olyan erőszakos családi jelenetet, amelyekről Liliána beszámolt? Ő például megemlített földön fekvő anyát, akit édesapja megrugdosott…

SzG: Mint mondtam, ezek mind hazugságok, nem kell semmit sem letagadnom, hiszen nem történt ilyen.

FJ: Az ön egyetlen megnyilvánulása az ügyben egy levél, amely nem sokkal később született a nővére facebookos bejegyzése után. Ezt sokan idegen szövegzetűnek gondolták egy olyan korú lánytól, mint ön, és az édesapja kezét vélték felfedezni benne. Mit szeretett volna kifejezni ezzel a levéllel?

SzG: Csak az igazság mellett szerettem volna kiállni. Amiket állítanak, az mind hazugság. Azt nem értem, hogy nekem, egy 18 éves embernek miért ne lehetne saját gondolatom, az interneten miért kell kiforgatni minden egyes szavamat?

Második negyed: „Erre azt válaszolta, hogy »te paraszt, ezt még meg fogod bánni«. Ez volt az utolsó mondata a számomra.” Fiala János azt próbálta megtudni Szilágyi Zoltántól, hogy miért költözhetett el otthonról egy hónapon belül Liliána és az édesanyja, Gyarmati Eszter, illetve az is kiderül, Liliána felvette-e a kapcsolatot édesapjával és a testvérével.

FJ: Semmilyen előjele nem volt ennek a botránynak? Hiszen korábban a lányának önnel kapcsolatban meglehetősen hektikus megnyilvánulásai voltak a média előtt.

SzZ: Gyakorló szülőként egy embernek a rémálmaiban sem fordul elő, hogy a saját gyermeke megvádolja a nyilvánosság előtt, hogy abuzálta, szexuálisan zaklatta. Ez mérhetetlen fájdalmat tép fel bennem. Szülőként én mindig a legjobbat szerettem volna gyermekeimnek. Ez egy iszonyatosan szomorú és felfoghatatlan esemény.

FJ: Nem volt baráti a lánya 2016-os elköltözése, előbb Liliána, majd az ön felesége hagyta el a családi házat. Egymástól függetlenül távoztak?

SzZ: Nézze, egy 24 éves házasságról beszélünk, amelyben két gyermek született. Ahhoz, hogy a gyermekek megfelelően tudjanak iskolába járni, az egyik élsportoló legyen, ahhoz egyfajta nyugalomra, állandóságra szükség van. Minden családban vannak napi konfliktusok, egy kicsit különbözőképpen látjuk az életet. Liliána 20 évesen költözött el, felnőtt emberként, én nem gátoltam soha senkit, hogy szabad döntést hozzon.

FJ: Liliána azt írta, hogy 2016 után megszakította a kapcsolatot apjával, onnantól kezdve hol közgúnynak, hol pedig meg nem értett furcsa lánynak titulálták. Magyarul ott és akkor valami olyasminek lett vége, amelynek előzményei voltak. Mik voltak ezek az előzmények? Mi vezetett ehhez?

SzZ: 2015-ben Liliána elhatározta, hogy elhagyja a Kőbánya SC-t, és másik egyesületbe megy. Miután nekem nagyobb rálátásom van az úszósportra, ajánlottam neki három edzőt, akit megkereshetnénk, akikben meg lehet bízni. Így került szóba Kovács László, aki Gerda jelenlegi edzője. A riói olimpia előtt egy évvel felhívtam őt, mire azt mondta, szívesen edzené a lányom, beszéljük át. Már akkor úgy gondoltam, hogy Liliána köré egy csapatot szervezek. Olyan egyesületeket kerestünk, amelyek megfelelő anyagi támogatást tudnak nyújtani. Ekkor eltelt öt hónap, amikor nem volt egyesülete: a Kőbányából eligazolt, viszont nem volt befogadó klubja. Akkoriban olyan anyagi helyzetben voltam, hogy egy csapatot szervezhettem köré a teljesítménye maximalizálásáért. Már akkor mondtam Liliánának, hogy ha ez a team összeáll, én a háttérbe fogok vonulni, mert már felnőtt ember. Közben Gerda nagyon megszerette az úszást, Kovács László lett az edzője. Liliánának hét év előnye van, éppen ezért Gerdának is meg akartam adni azt a lehetőséget, amit a testvérének is.

FJ: Lehet, hogy Liliána egy kvázi vetélytársat látott a húgában?

SzZ: Ez tagadhatatlan, Liliána sokat nyilatkozott arról, hogy egyetlen versenyzőtől fél, aki zavarhatja őt és ellenfele lehet, méghozzá a húgától. De a versenyben mindig a jobbiknak kell győznie.

FJ: Egyformán szerette a két gyereket?

SzZ: Ez teljesen természetes.

FJ: Az eredeti kérdés az volt, hogy miért költözött el Liliána és szakított meg önnel minden kapcsolatot. Amit eddig elmondott, az indoknak kevésnek tűnik. D. Tóth Kriszta műsorában, az Elviszlek magammalban Liliána elmesélte, hogy három évesen azt kérte öntől, „ne verd az anyukámat!”. Majd állítása szerint őt is megverte, és közben azt üvöltötte, „az a rohadt Gyarmati vérem!”. Amiről ön beszél, és amiről Liliána, az halmazatilag nem fedi le egymást.

SzZ: Az apósom Gyarmati Dezső, akivel közel 18 évig napi kapcsolatban voltam, és előszeretettel fogyasztotta azt a pogácsát, amit én sütöttem. Ő egy elég karizmatikus személyiség volt. Elfogadhatatlan az, hogy ha bármi olyasmi elhangzik, amit Liliána állít, arra Dezső karakteresen ne reagált volna. Országgyűlési képviselő is volt, mindent megtett volna, hogy megóvja a lányait. Liliána állításának cáfolata az, hogy én napi kapcsolatban voltam Dezsővel, ő pedig nem észlelt semmit. Halála előtt két dolgot kért. Az egyik, hogy tartsak ki mindvégig a feleségem, Eszter mellett, úgy gondolom, ez sok kérdésre választ ad. A másik pedig az volt, hogy a két testvért, Esztert és Gyarmati Andreát ne engedjem össze. Erre azt mondtam, hogy ezt nem tudom megtartani. Nekem a családi felfogásom szent és sérthetetlen.

FJ: Miért ment el a felesége?

SzZ: Ezt tőle kellene megkérdezni. Mi azóta nem beszélünk, próbáltam vele többször felvenni a kapcsolatot. Én annak voltam a híve, hogy a kislányom, Gerda kapcsolatot tartson az anyjával. De mikor felhívtuk az édesanyját, Esztert, és a lányom beszélt vele, egyértelmű visszautasítás volt a válasza.

FJ: Ez azért furcsa, mert Liliána azt mondta az említett Elviszlek magammal című műsorban, hogy dacára annak, hogy elköltözött, többször próbálkozott a kapcsolatfelvétellel, de ön ezt nem fogadta.

SzZ: Liliána nem keresett engem.

FJ: Liliána azt írja, sajnos nem lehet kapcsolata a húgával. Miért nem találkozhatnak?

SzG: Nem is kerestek. Egyik születésnapomon éppen edzésen voltam, mire megjelent a nővérem, kirángatott a medencéből és ledobott elém egy tortát. Megkérdeztem, hogy miért nem lehetett ezt edzés előtt vagy után intézni? Ő is úszik, tudja, hogy edzés alatt az ember szeretne koncentrálni a feladatára. Mondtam, hogy legközelebb ezt beszéljük meg, hívjon fel és edzés után találkozzunk. Erre azt válaszolta, hogy „te paraszt, ezt még meg fogod bánni”. Ez volt az utolsó mondata a számomra.

FJ: Szilágyi Liliána permanensen emleget pereket önök között, amelyek kötik az ő kezét. Mik ezek a perek?

SzZ: Nekem nincs perem a Liliánával. Csak egy vagyonjogi per él, amit az édesanyjával folytatunk. Nem megy szépen és simán ez a bontóper, vagyonjogi kérdésekben sem egyszerű a bírósági döntés. Érdekes, de ez a per novemberben indult, vagyis párhuzamosan zajlik Liliána botrányos viselkedésével. Egyébként Gerdát egyszer sem hallgatta meg a bíróság, pedig ez tudomásom szerint kötelező lett volna.

FJ: Ha önt megkérdezték volna, ki mellett marad?

SzG: Egyértelműen édesapám mellett. Én 12 és fél évesen eldöntöttem ezt, és azóta is kiállok emellett.

FJ: Arról mit gondol, amit édesapja írt nővérének, hogy „arra kérnélek, hogy a Szilágyi név helyett használd édesanyád családnevét”. Ennek a szimbolikája nyilvánvaló. Nem tartja túlzásnak, hogy a nővérét hívják másképpen?

SzG: A nővérem állításaira más választ nem adhatott édesapám. Maximális figyelmet, szeretet kapott tőle, amíg velünk élt. Arra a vádra, hogy őt testileg, lelkileg és szexuálisan is abúzus érte, nem tudom, mi mást reagálhatott volna.

FJ: Nővére önről is beszélt D. Tóth Kriszta műsorában. Azt mondja, nem kívánt gyerek, Szilágyi Zoltán ellehetetleníti az önök kapcsolatát, és nem is az anyja gyermeke.

SzG: Én ezt nagyon furcsának találom, édesapámtól soha nem hallottam ilyen kijelentéseket. Már említettem, hogy hat éve sem a nővérem, sem édesanyám nem keres.

Harmadik negyed: „Wladár Úr állításait némi távolságtartással kell kezelni.” Az úszószövetség vizsgálódásairól és a megbocsátás esélyeiről beszélgettek.

FJ: „Döbbenetes, elképesztő, nincsenek szavak” – így reagált Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke az ATV Híradónak arra, hogy Szilágyi Liliánát állítása szerint apja fizikailag, lelkileg és szexuálisan is bántalmazta. Wladár szerint „ez egy rendkívül súlyos ügy", és az úszót „meg kell védeni az édesapjától, mert itt bármi és akármi előfordulhat”. Az elnök szerint az ügyet nem a szövetségen belül, hanem bűnvádi eljárás keretében lehetséges vizsgálni, mert nagyon súlyos bűncselekményről van szó. Az úszószövetség elnöke elmondása szerint a videót nem látta, és nem tudott arról sem, hogy Szilágyi Liliánának ilyen helyzeteket kellett átélnie. Hozzáteszi, hogy Szilágyi Zoltán ellen egy versenybíró szóbeli inzultálása miatt fegyelmi eljárást kezdeményezett a szövetség. Olyan dolgokat köt össze, hogy a saját intuícióim alapján azt gondolom, apropót keres arra, hogy önnel szemben egy korábbi valós vagy vélt leszámolás folytatódjon. December 30-án úszószövetségi bizottságot állítottak fel, amely az önök történetével foglalkozik. Ezekről mi a véleménye?

SzZ: Wladár Sándor nagyon érdekes kijelentéseket tesz. December vége felé azt mondta, hónapok óta nem tud a Szilágyi Gerdáról, miközben a lányom novemberben két felnőtt magyar bajnokságot nyert. Gerda többször is köszönt a versenyen az elnök úrnak, aki nem ismerte meg és nem is viszonozta azt. Éppen ezért Wladár Úr állításait némi távolságtartással kell kezelni. Egyrészt nem jogász végzettségű, másrészt nem ildomos egy ilyen helyzetet prejudikálni egy úszó részére. Ez nem a fair play szabályai szerint zajlott. A fegyelmi ügyemmel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy egy úszóversenyen állítólag azt mondtam, „elmentek ti a picsába”. Kétségeim vannak, hogy ez elhangozhatott, nem szoktam ezt a szóösszetételt használni. Ennek ellenére Wladár Sándor azt mondta, hogy én inzultáltam egy vezető bírónőt, aki mellesleg Liliána anyósa. Én ezt kikérem magamnak, nem történt ilyen.

FJ: Wladár Sándor korábban azt mondta, „Szilágyi Zoltán hozza és viszi kisebbik lányát, Szilágyi Gerdát a versenyekre”, és azt is, hogy „Szilágyi Gerda hermetikusan elszigeteltté vált versenyzőtársaitól”. Ez valóban így van?

SzG: Ez számomra felfoghatatlan, hiszen az úszósporton belül nem egy barátom van, illetve kávézgatni is járok is az egyetemi barátaimmal, most épp egyébként tetszik is egy fiú, akivel találkozgattam, de az ügy miatt ettől egy kicsit vissza kellett lépjek, és nem tudok ezzel foglalkozni. Egyáltalán nem vagyok elzárva senkitől, és elérhető vagyok mindenki számára.

SzZ: Gerdát szeretném végigkísérni azon az úton, amit be szeretne járni. Nem csak a magam nevében akarok szólni. Sokan vagyunk, akik elváltak, és engem bűncselekményekkel vádolnak. Kérdés az, hogy mivel tudom bizonyítani annak ellenkezőjét, amit kész tényként kezelnek. A rettenetes hazugságok ellenére az a vágyam, hogy ha Liliána bocsánatot kérne, megbocsássak. Rettenetes dolgot csinált, és ez ellen senki sem tud védekezni. Én elsősorban édesapa és szülő vagyok. Amit tett, az borzalom, de ő a kislányom.

Negyedik negyed: „Szerintem a pénz áll az egész hazugsággal teli kampány mögött.” Szilágyi Gerda és Zoltán mesélt a botrány kirobbanásának okairól, és a jövőről is beszélgettek a lezáró részben.  

FJ: Ön szerint vissza lehet vinni a szellemet a palackba?

SzG: én csak annyit kívánok, hogy érjen véget ez a botrány. Én nem vagyok otthon az internet világában, de a baráti köröm felhívta rá a figyelmem, hogy van ez az influenszerkedés, és valami ok folytán a nővéremnek hétezerről ötvenezerre ugrott a követőszáma az Instagramon. Érdekelt, ezért utánanéztem, ötvenezres követőszámnál már komolyabb összeghez lehet jutni. Szerintem a pénz áll az egész hazugsággal teli kampány mögött.

FJ: Benne van ebben a pénz-történetben a felesége is?

SzZ: Igen. 2013-ban mikor Gyarmati Dezső elhunyt, volt egy végrendelet. Sokan sokat gondoltak, többek között a volt feleségem is, és nagyon nagy csalódás volt a számára, hogy az a pénzösszeg, amire gondolt, az nem annyi. Nekem egyértelműen ki is fejezte azt az óhaját, hogy hozzá fog jutni ehhez a pénzhez vagy így, vagy úgy. Megjegyezte: [ha máshogy nem,] akkor majd rajtam keresztül. Ezen nagyon csodálkoztam, és most a perben egy közel 400 millió forintos követelése van felém. Ez nem áll rendelkezésemre. Többek között egy 1989-ben megvásárolt ingatlanomra is igényt tart, miközben 1995-ben nősültem. Nagyon szomorúvá tesz, hogy egy vagyoni elszámolási vita ilyen szintre tud kerülni. Megpróbálnak egy olyan helyzetet teremteni, amelyben a másik fél teljesen ellehetetlenül, mert nem tud védekezni. Mindenhova részinformációkat juttatnak el, hangulatot teremtenek, amely méltatlan a bírósági eljárásokhoz és a közös életünk lezárásaképp is.

FJ: Ebben a történetben, a média jelenlététől távol van esélye arra, hogy újból négytagú lesz a család, és mindenki mindenkinek megbocsát?

SzG Minden megtörténhet a jövőben. Szeretném letudni ezt az egész médiaszereplést és békében élni az életemet. A négyesben leülést nem vernénk nagydobra. De bármi megtörténhet.

SzZ: Liliána a lányom, legnagyobb vágyam, minden porcikám azt kívánja, hogy megbocsássak neki.    

A teljes beszélgetést itt láthatják: 

A Keljfeljancsi ma elhangzott interjúja a Szilágyi család életét próbálta bemutatni. Az első részben, a minimum négy embert érintő történetből ketten szólaltak meg. Fiala János azért sem tehet le a másik két személyről, mert közvetlenül a műsor után inkognitójukat fenntartani kívánó személyektől érdemleges információkhoz jutott. Miután ők nem adták arcukat/hangjukat, a Keljfeljancsi mindent el fog követni annak érdekében, hogy megszólaltassa az édesanyát és Szilágyi Liliánát is. 

(Kiemelt kép: Szilágyi Liliána a női 100 méteres pillangóúszás előfutama után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én. Fotó: MTI / Kovács Tamás)

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.