Szilágyi Zoltán: Minden porcikám azt kívánja, hogy meg tudjak bocsátani Liliánának

Szilágyi Zoltán és kisebbik lánya, Gerda Fiala János KeLjfeLjancsi című műsorában meséltek először az elmúlt időszak történéseiről. 

2022. február 1., 10:50

Szerző:

Szilágyi Liliána Európa-bajnok magyar úszó soha nem látott lavinát indított el december 29-én, amikor D.Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorában és az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy édesapja, Szilágyi Zoltán gyerekkora óta testileg, lelkileg és szexuálisan is abuzálta őt, illetve az édesanyját. A közösségi médiában azóta több nyilvános levél is megjelent a két féltől, Szilágyi Zoltán és kisebbik lánya, Gerda azonban most először, Fiala János KeLjfeLjancsi című műsorában reagáltak élőben a történtekre.

Szilágyi Liliána húga, Gerda elmesélte Fiala Jánosnak a pillanatot, amikor először szembesült a nővére állításaival. Mint mondta, megállt benne az ütő, és meglepődött, hogy miért állít ilyeneket a testvére.

„Az én édesapám még a légynek se tudna ártani. Én meglepődtem a hazug állításokon”

– szögezte le. A kérdésre, hogy jó testvére voltak-e, nem tudott igennel felelni, szerinte már gyerekkortól kezdve rideg viszony alakult ki közte és Liliána között. Hozzátette, amikor ő is úszni kezdett, istennőként tekintett a nővérére, de nem volt közöttük igazi testvéri kapcsolat, mert Liliána „szívesebben töltött időt a barátnőivel”. Gerda ennek okára sem talált eddig magyarázatot, de megjegyezte, tizenkét éves kora óta nem tartja a kapcsolatot Liliánával, aki a botrány kitörésekor nem is kereste őt, amit kifejezetten furcsának talált.

Korábban Liliána állításaira reagálva Gerda is írt egy nyílt levelet, amelyben szintén elmondja, hogy hazugságnak tartja nővére minden kijelentését, a családjukban ugyanis mindig harmónia uralkodott. A levelet azonban sok kritika érte, miszerint érződik a megfogalmazásban Szilágyi Zoltán keze nyoma. „Furcsának tartom, hogy tizennyolc évesen miért ne lehetne saját gondolatom, miért ne írhattam volna én ezt a levelet, miért kell kiforgatni minden egyes szavát” – üzente a szkeptikusoknak Gerda. Mint mondta, nem érti, miért van annak nagyobb igazságértéke, amit Liliána állít, és amit ő írt, annak pedig kevesebb hitele az emberek szemében. Gerda azt is elmesélte, hogy 2016 óta sem Liliána, sem az édesasanyja, Eszter sem keresték őt, kivéve egyetlen alkalmat. Állítása szerint Liliána váratlanul megjelent az egyik szülinapján az edzése közben. „Kirángatott a medencéből, ledobott elém egy tortát” – fogalmazott Gerda az ominózus találkozásról. A lány nem értette, nővére miért nem tudta megvárni az edzés végét, amelyet számon is kért Liliánán. Gerda szerint erre a következő választ kapta, amelyről úgy emlékszik, ez volt nővére utolsó hozzá intézett mondata:

„Te paraszt, ezt még meg fogod bánni!”

Szilágyi Zoltán elmesélte, hogy az ügy kirobbanásakor mérhetetlen szomorúság és értetlenség uralkodott el rajta. „Az embernek a rémálmaiban sem fordul elő, hogy a saját gyermeke, vagy akár egy idegen ember megvádolja a nyilvánosság előtt, hogy őt abuzálta, szexuálisan zaklatta. Ez mérhetetlen fájdalmat tép fel bennem. Szülőként én mindig a legjobbat szerettem volna a gyermekeimnek” – magyarázta. Azt, hogy 2016-ban Liliána miért költözött el tőle, a lány felnőtté válásával indokolta. Szerinte ugyanolyan mindennapi konfliktusok terhelték a családot, mint bárhol máshol, de alapvetően nyugalom és kiegyensúlyozottság jellemezte a családi életet. Szilágyi Zoltán azt is leszögezte, hogy egyformán szerette mindkét gyermekét, hiszen „ez teljesen természetes”.

Arról, hogy a felesége, Eszter miért hagyta el a családot, annyit mondott, erről őt kell megkérdezni. Szilágyi Zoltán ezen a ponton elmesélte, hogy apósával Gyarmati Dezsővel mindig is szoros kapcsolatot ápolt, aki mindig meg akarta védeni a lányait. Úgy látja, ha bármi igaz lenne Liliána állításaiból, Gyarmati Dezső közbelépett volna. Állítása szerint apósa a halála előtt arra kérte őt, mindig tartson ki Eszter mellett, ez a kérés pedig jelzi, hogy nem bántalmazta a feleségét.

„Gyorsan jött az Eszterrel való kapcsolatom. Olyan elementáris erejű volt a szerelem, hogy öt hónap alatt eljutottak a házasságig”

– tette még hozzá. Megjegyezte, ő a híve lenne annak, hogy Gerda tartsa a kapcsolatot az édesanyjával, de Gyarmati Eszter ezt egyértelműen visszautasította. Fiala János itt közbeszúrta, hogy Liliána D. Tóth Krisztának pont ennek ellenkezőjéről számolt be: ő úgy tudja, Liliána és Eszter többször is próbálkozott a kapcsolat felvételére, Szilágyi Zoltán azonban ezeket a próbálkozásokat teljesen figyelmen kívül hagyta.

Szilágyi Liliána több nyilatkozatában is arról beszél, bizonyos jogi eljárások és perek kötik a kezét, amelyek köztük és Zoltán között zajlanak. Fiala János arra volt kíváncsi, pontosan milyen perekről van szó, amelyről Szilágyi Zoltán elmondta: neki Liliánával semmilyen pere nincs, a házasságkötés felbontása miatt zajlik egy vagyonjogi per. Mint mondta, a per 2021 novemberében indult el, tehát pont „párhuzamos Liliána botrányos viselkedésével”. Hozzátette, Gerdát egyszer sem hallgatta meg a bíróság, csupán egy pszichológiai szakvélemény készült, amelynek csak egy részét hozták nyilvánosságra. A kérdésre, hogyha választhatott volna, melyik szülőjével maradt volna, Szilágyi Gerda egyértelműen édesapját említette. Állítása szerint ezt már tizenkét évesen eldöntötte. Azt is elmagyarázta, édesapja miért kérte nővérétől a levelében, hogy változtassa meg a vezetéknevét. „Amiket állított, arra mást választ nem is tudott volna adni édesapám, aki mindent megtett értünk, maximális szeretet kaptunk. Az abúzus vádjára más válasz nem adható. Ha ennyire degradáló az édesapám mivolta a nővérem életében, akkor mi más lépést tehetne, mint a neve megváltoztatását” – fejtette ki a lány.

A beszélgetésben a Magyar Úszó Szövetség reakciójáról is szó esett. A szövetségben ugyanis külön bizottság állt fel a Szilágyi család történetének kivizsgálására. A szövetség elnöke, Wladár Sándor a botrány kirobbanása után azt nyilatkozta, Szilágyi Zoltán inzultált egy bírónőt, aki történetesen Szilágyi Liliána vőlegényének az édesanyja. Szilágy Zoltán szerint azonban ezeket az állításokat fenntartással kell kezelni, és hozzátette, Wladár Sándor élőben többször nem fogadta Gerda köszönését. Kikérte magának az inzultálásra vonatkozó vádakat. Fiala János azon kérdésére, hogy miért játszik ebben az ügyben bíróságot a Magyar Úszó Szövetség, Szilágyi Zoltán nem tudott választ adni. Szerinte erről Wladárt Sándort kell megkérdezni.

Szilágyi Gerda reagált Wladár Sándor azon állításaira, miszerint a fiatal lányt édesapja "hermetikusan elzárja a külvilágtól és a társaitól". „Az úszósporton belül nem egy barátnőm van, szoktam járni kávézgatni a barátaimmal az egyetemről. Most épp tetszik egy fiú is, akivel találkozgattam, de az ügy miatt vissza kellett ettől lépnem. Abszolút nem vagyok elzárva senkitől elérhető vagyok mindenki számára.” – hangsúlyozta Gerda. Arról is beszélt, mit gondol arról, hogy az ügyben olyanok is megszólaltak, akik nem ismerik a Szilágyi családot. Mint mondta, ő csak azt szeretné, ha véget érne ez a botrány akár úgy is, hogy a nővére eléri a célját. A kérdésre, hogy mégis mi lehet Liliána célja szerinte, a pénzt említette meg központi motivációként. „Amióta kirobbant ez az ügy, a nővérem követőszáma ötvenezerre nőtt az Instagramon. Utánanéztem, ilyenkor van egy komolyabb összeg, amit kap az adott influenszer” – osztotta meg a feltételezéseit. Úgy látja, ez a belső családi történet senkire nem tartozik, de ha már így alakult, ő inkább próbálja magát elszeparálni, és a saját feladataira koncentrálni. „Ez senkire sem tartozik, de a hazugságok attól még hazuságok maradnak” – szögezte le végül.

Szilágyi Zoltán szerint idősebb lánya és volt felesége motivációja a pénzhez jutás. Hangsúlyozta, ez ellen nem lehet védekezni, és felhívta rá a figyelmet, az egész történetben azt is sajnálja, hogy a hozzá hasonló sorsú férfiakat a közvélemény ilyen könnyen, azonnal elítéli. „Ha egy férfi a gyerekét tisztába teszi, akkor erről tizenöt év múlva mondhatják, hogy abuzálás” – magyarázta. Véleménye szerint a hazugságok ellen nemcsak a saját maga érdekében, de a hasonló sorsú férfiak miatt is védekeznie kell. Arra a kérdésre, hogy ezzel ő is a harcosává szeretne-e válni egy bizonyos ügynek, nem adott konkrét választ.

A beszélgetés végén kijelentette, annak ellenére, hogy „Liliána rettenetes dolgot csinált”, Gerda életútját szeretné végig kísérni. Könnybe lábadt szemmel, az alábbi mondatokkal zárta az interjút:

„Bár borzalom, amit tett, Liliána az én kislányom. Minden porcikám azt kívánja, hogy egyszer meg tudjak bocsátani neki.”

A Keljfeljancsi ma elhangzott interjúja a Szilágyi család életét próbálta bemutatni. Az első részben, a minimum négy embert érintő történetből ketten szólaltak meg.  Fiala János azért sem tehet le a másik két személyről, mert közvetlenül a műsor után inkognitójukat fenntartani kívánó személyektől érdemleges információkhoz jutott. Miután ők nem adták arcukat/hangjukat, a Keljfeljancsi mindent el fog követni annak érdekében, hogy megszólaltassa az édesanyát és Szilágyi Liliánát is.

 

A Keljfeljancsi ma elhangzott interjúja a Szilágyi család életét próbálta bemutatni. Az első részben, a minimum négy embert érintő történetből ketten szólaltak meg.  Fiala János azért sem tehet le a másik két személyről, mert közvetlenül a műsor után inkognitójukat fenntartani kívánó személyektől érdemleges információkhoz jutott. Miután ők nem adták arcukat/hangjukat, a Keljfeljancsi mindent el fog követni annak érdekében, hogy megszólaltassa az édesanyát és Szilágyi Liliánát is.

 

(Kiemelt kép forrása Szilágyi Liliána Facebook oldala, a kép illusztráció)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.