Szijjártó szerint történelmi NATO-csúcs zajlik Vilniusban

A legfontosabb témának tartja az ukrajnai háború és Svédország NATO-csatlakozásának kérdését.

2023. július 11., 15:48

Szerző:

Magyarország álláspontja egyértelmű: minél előbb béke kell Ukrajnában, mert csak így lehet emberéleteket menteni. Svédország kapcsán pedig szintén világos az álláspontunk: a kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása.

Történelmi NATO-csúcstalálkozó zajlik Vilniusban, ahol minden bizonnyal sikerül felelősségteljes döntést hozni, mellyel nem idézzük elő a háború eszkalációját – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd délutáni Facebook-bejegyzésében.

„Ukrajna sem meghívást, sem menetrendet nem kap az esetleges csatlakozásra. Svédország leendő NATO-tagsága is folyamatosan beszédtéma a két nap alatt: Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, egyeztettek a kérdésről és a jövőben is folyamatosan egyeztetni fognak” – olvasható a bejegyzésben.

Reggel, még úton Vilniusba úgy fogalmazott, hogy „Magyarország álláspontja egyértelmű: minél előbb béke kell Ukrajnában, mert csak így lehet emberéleteket menteni. Svédország kapcsán pedig szintén világos az álláspontunk: a kormány támogatja a NATO-csatlakozást, ezért is terjesztettük már hosszú hónapokkal ezelőtt az erről szóló javaslatot az Országgyűlés elé. Már csak technikai kérdés a ratifikációs folyamat lezárása”.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter a vilniusi NATO-csúcstalálkozóra indul. Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldal)