Szijjártó Kárpátaljáról szóló szavaira még egy ukrán képviselő is felkapta a fejét

A külgazdasági- és külügyminiszter ugyan arról beszélt, mindent el kell követni, hogy a legrosszabb esetre írt vészforgatókönyvet, a kárpátaljai magyarság kimentését, el lehessen kerülni, de ezzel nem cáfolta, hogy Magyarország adott esetben beavatkozna Ukrajnában a magyar kisebbség védelmében.

2022. július 16., 18:46

Szerző:

Mindent el kell követni annak érdekében, hogy a teljes, 150 ezres kárpátaljai magyarság kimenekítését célzó „vészforgatókönyvet” el tudjuk kerülni, mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szombaton. A Népszava által idézett nyilatkozat homályosan, de utal arra, ilyen kormányzati forgatókönyv, ami esetleg nagyszabású kárpátaljai mentőakciót is előirányoz, már létezik kormányzati berkekben.

Makszim Buzsanszkij, a ukrán képviselő témában született Telegram posztjából kiderül az is, a megjegyzést Szijjártó még az Index előtt ejtette el csütörtökön, a C5 néven ismert országcsoport (Ausztria, Szlovénia, Csehország, Szlovákia és Magyarország) pénteken budapesti tanácskozása közben nyilatkozta ezt.

Az orosz Ria Novosztyi hírügynökség az ügyben közölte, Kijevnek szerintük is sürgősen magyarázatot kellene követelnie Budapesttől az elhangzott megjegyzéssel kapcsolatban. Buzsanszkij egyenesen úgy fogalmazott, a megjegyzés „1939. szeptember 17-ét” juttatja eszébe, ez volt az a nap, amikor a Szovjetunió hátba támadta Lengyelországot, tizenhét nappal azután, hogy a náci Németország is megtámadta.

Buzsanszkij Volodimir Zelenszkij elnök pártjában politizál az ukrán Verkhovna Radában.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter. Fotó: Cem Özdel / Anadolu Agency via AFP)

A bevételek növelése és a kiadások csökkentése érdekében vezet be új intézkedéseket ősztől a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó, városi tulajdonú Tüke Busz Zrt. Pécsen – tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyári táborokhoz kapcsolódó szülői panaszok miatt.