Szijjártó megszólalt a Gruevszki-ügyben, de inkább nem akart nyilatkozni

2018. november 13., 18:01

Szerző:

Folymatban lévő menekültügyi eljárásról nem akar nyilatkozni szijjártó Péter, akit a 444 ért utol, hogy megkérdezze, mi a helyzet az állítólag Budapesten tartózkodó és Magyarországon menedékjogot kérő volt macedón minizterelnök, Nikola Gruevszki ügyével.

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

Az exkormányfő ellen hétfőn Macedóniában elfogatóparancsot adtak ki, mert nem jelent meg, hogy a Szkopje melletti Shuto Orizari fegyházában megkezdje a kétéves börtönbüntetését, amelyre vesztegetés miatt ítélték. Ma a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Magyarországra jött, ahol menedékjogot kért. Szijjártó ezt az információt sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta, de a 168 Óra diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy kedd délután három körül a macedón nagykövetség ügyvivője a Nagy Imre téren, a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatán délután három óra körül tárgyalt Gruevszki sorsáról a magyar hatóságokkal. Kérdés, hogy a volt macedón miniszterelnök hogyan érkezett Magyarországra és jelenleg hol tartózkodik.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. Alakulata, a jobboldali a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) mellett Orbán Viktor is kampányolt, de a VMRO-DPMNE végül sima vereséget szenvedett az akkori választásokon. Magyarország  egyébként neki köszönheti a Stop Soros kampányt is. Az amerikai magyar üzletember ellen először Macedónia indított gyűlöletkampányt a világon, a szlogent is Gruevszki találta ki, akinek a politikai tanácsadónak ugyanazt a néhai Arthur Finkelsteint használta, akit Orbán is. Azért ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre, mert 2012-ben törvénytelenül utasított Gordana Jankuloska belügyminisztert, hogy szerezzen be neki egy 600 ezer eurós Mercedest magánhasználatra. Jankuloskát is elítélték egy külön tárgyalássorozat végén, ő hat évet kapott. A Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit.