Szijjártó közeli ismerőse épít gépgyárat Kecskeméten

7,2 milliárd közpénzből. A cég tavalyi profitjából már 1,3 milliárd forint osztalékot ki is tudott venni a miniszter közeli ismerőse.

2023. június 22., 11:52

Szerző:

2021 februárjában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hilti gépipari multicég hazai vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatót. Az eseményen bejelentették, hogy a cég egy 7,2 milliárdos beruházás keretében építtet új gyárat Kecskeméten, és ehhez még 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást hozzácsapnak.  Az építkezés 2022 augusztusában indult, a  a projekt generálkivitelező a Ver-Bau Kft., melynek új tulajdonosa Benkő Szilárd lett, a külügyminiszter egykori futsalos csapattársa és korábbi közeli munkatársa. Benkőnek a cég egy év alatt 1,3 milliárd forintot fialt – írja Direk36.

A Direkt36 kiderítette, hogy a Hilti az 1,1 milliárdos támogatást a Szijjártó vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik háttérintézményén, a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) keresztül nyerte el. A HIPA elnöki tanácsadója jelenleg is az a Szikora Levente, aki korábban Benkő és Szijjártó csapattársa volt a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatban.

(Kiemelt képünkön: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: JOHN THYS / AFP)

Nagy port kavart a Bicskénél megállt vonat esete. A menetrend szerint közlekedő vonatot nem továbbította a mozdonyvezető. A MÁV közlése szerint ugyanakkor abszolút érthető volt a döntése, sőt, nem is tehetett mást. A vasúttársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.