Szijjártó egykori futsalos csapattársának cége százmilliókat kapott a külügyminisztériumtól

Szijjártó barátjának a koronavírus-járvány idején kapott nagy összegű támogatásért cserébe négy munkahely megőrzését, és egy nagy összegű beruházást kellett vállalnia. De Benkó Szilárdot nem ez az egyetlen szál, ami az Orbán-kormányhoz fűzi.

2022. december 6., 10:36

Szerző:

Az eredetileg hangszerkészítő végzettséggel rendelkező Benkő Szilárd korábban Szijjártó Péter kabinetfőnöke és futsalos csapattársa is volt.   Benkő építőipari cége 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Külügyminisztérium háttérintézményétől a koronavírus-járvány idején. A cégnek az összegért cserébe négy munkahely megőrzését, illetve egy 560 millió forintos beruházást kellett vállalnia. 

Szijjártó Péter és Benkő Szilárd korábban együtt fociztak a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatában, később pedig együtt dolgoztak a külügyminisztériumban, egészen 2015 tavaszáig. Ekkor Benkő távozott a minisztériumból, hogy magánszektorban folytassa, ám a Direkt36 értesülései bár valóban üzleti tevékenységet folytatott, nem szakadt meg a kapcsolata az állammal, és a Szijjártó által vezetett külüggyel sem. 

A 280 millió forintos támogatást az EUTEK Építő Kft. kapta, és 2020-ban sikerült csaknem 260 millió forintos, a következő évben 750 millió forintos profittal zárnia az évet. Benkő a következő évben egy cégen keresztül 95 százalékos tulajdonosa lett egy évi több milliárdos bevételű építőipari vállalkozásnak, a Ver-Bau Kft.-nek is, mely egy több évtizede működő vállalkozás. Az elmúlt években nagy összegű állami megrendelései voltak, 2020-ban például egy 2 milliárdos kórházépítési projektet sikerült elnyerniük. 

Benkő 2022 nyarán korábban a Buddha Bar Hotelt is üzemeltető, kormányközeli arab befektetőktől vásárolt egy ingatlankezelő céget, így két Andrássy úti ingatlannak is tulajdonosa lett.  A Direkt36 a Ver-Bau vételáráról és az Euteknek ítélt támogatásról is küldött kérdéseket Benkő Szilárdnak, de ő nem kívánt reagálni. A Külgazdasági és Külügyminisztérium azonban úgy ítélte meg, hogy a támogatási program, amiben az Eutek is részesült, rendkívül sikeres volt, és többek között 12 600 munkahely létrejöttét tette lehetővé. A Benkő Szilárdra vonatkozó konkrét kérdésekre a külügyminisztérium nem adott választ a Direkt36-nak. 

(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjáró sorozat fórumán Budapesten, a Polgárok Házában 2022. november 17-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter)