Újabb másodfokú eljárás lesz a Szeviép-ügyben, amely a kormány szerint sérti az emberek igazságérzetét

2020. július 30., 14:34

Szerző:

Fellebbezett a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a Szeviép-ügyben az ítélőtábla csütörtöki döntésével szemben – olvasható az ügyészség közleményében.

A harmadfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék másodfokú ítéletét két vádlottra vonatkozó részében hatályon kívül helyezte, és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította. Az időközben elhunyt harmadik vádlottra az eljárást megszüntette.

A SZEVIÉP-ügyként ismertté vált büntetőügy három vádlottját első fokon a Szegedi Járásbíróság csődbűncselekmény bűntettének elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A másodfokú eljárásban a Szegedi Törvényszék a vádlottakat felmentette a vád alól.

A közlemény szerint a Pécsi Ítélőtábla harmadfokú tanácsa a Szegedi Törvényszék felmentő ítéletét oly mértékben megalapozatlannak tartotta, hogy annak kiküszöbölésére a harmadfokú eljárásban nem volt lehetőség.

Ezért végzésével a másodfokú ítélet két vádlottra vonatkozó részét hatályon kívül helyezte, és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította.

Az ítélőtábla végzése ellen az ügyész fellebbezett. Az eljárás a Kúria előtt folytatódik.

A Szeviép-vezéreket tavaly decemberben mentette fel a bíróság. Az ügy előzménye, hogy az építkezésekkel foglalkozó cég évekkel ezelőtt bedőlt, hitelezőit végül az állam kártalanította, már az Orbán-kormány idején. Jobboldali politikusok rendre firtatták a cégvezetés és a szegedi városvezetés közti kapcsolatot. A Fidesz februárban a balatonfüredi frakcióülése előtt bejelentette, hogy a gyűlésen a párt azokat a témákat fogja érinteni, amelyek „a magyar emberek igazságérzetét sértik”. A kormánypárt ilyen pontnak érzi a Szeviép-ügyet is.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.