Szél Bernadett: Kásler vonja vissza az alkotmányellenes utasításait

A képviselő azt írja, alkotmányellenes, ha a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek több tízezer forintot kell fizetniük azért, hogy elvégeztessenek egy elektív beavatkozást.

2021. augusztus 2., 20:56

Szerző:

„Kezdettől fogva mondom, hogy alkotmányellenes fizetőssé tenni a műtéteket a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők számára és az ombudsman friss jelentése végre ki is mondta ezt!” – közölte Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a Facebookon. Szerinte Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztérium miniszterének haladéktalanul lépnie kell az ügyben.

Mint a képviselő írja, már többször az alapvető jogok biztosához fordult azzal a kérdéssel, nem ütközik-e a jogállamiság elvébe az, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek több tízezer forintot kell fizetniük azért, hogy elvégeztessenek egy elektív beavatkozást. „Nemrég kérdésemre elárulta, hogy vizsgálatot indított, most pedig az is kiderült, milyen konkrét ügy kapcsán vizsgálta a kormány alkotmányellenes gyakorlatát. Egy 4 éves gyermektől és kísérő szülőjétől kértek fizetős PCR-, illetve antigén-tesztet egy egészségügyi intézményben” – írta.

Szél Bernadett szerint a biztos most nyilvánosságra hozott jelentésében gyakorlatilag minden visszaköszön, amit sokan sokszor elmondtak: az intézkedés sérti a jogállamiság, jogbiztonság és egyenlő bánásmód elvét, továbbá az emberi méltósághoz való jogot. „Ezt sikerült Káslernek és Müllernek összehozni”– írta a képviselő, majd hozzátette: az ombudsman arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy vonja vissza a rehabilitációs ellátások és elektív beavatkozások tekintetében kiadott valamennyi utasítását, a Nemzeti Népegészségügyi Központ irányító szerveként pedig intézkedjék az e tárgyban kiadott körlevelek visszavonása érdekében.

A képviselő szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos a mai napig visszatartja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kapcsolódó állásfoglalását. „Részemről már a NAIH előtt van az ügy, viszont ott se halad, mert Péterfalvi nyaral” – jegyezte meg.

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. április 8. Szél Bernadett független képviselő felszólal az egyes köznevelést érintő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án. Fotó:MTI/Kovács Tamás)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.