A fideszes Századvég kutatása szerint a klímavédelemmel lehet fogást találni az Orbán-kormányon

2019. július 23., 13:47

Szerző:

Múlt hét pénteken a Magyar Nemzetben publikálta a környezet- és klímavédelmi politikával kapcsolat véleményét Hortay Olivér, a fideszes Századvég Gazdaságkutató Zrt. energetikai üzletágának vezetője, amiben meglehetős iróniával ír a liberális és baloldali szólamokról a témában, amelyek miatt lassan „hivatalosan is önálló mentális betegséggé nyilvánítsák a klímaszorongás”. Ennek ellenére a cikk a korábbi kormánypárti megszólalásokhoz képest sokkal komolyabban tárgyalja a klímavédelem problémáját.

Emlékezhetünk, Kövér László tavasszal még a média agymosó hatásának tudta be, hogy többeket érdekel a klímavédelem, mint a bevándorlás.

Az erről szóló hírekre reagálva a házelnök letagadta, hogy ezt mondta volna, sőt, szerinte a legfontosabb kérdések egyike a klímaváltozás.

A Hortay-cikk mégis árnyaltan elemzett, például kitért az átlagember és a cégek nézőpontjaira, illetve hogy utóbbiaktól a piaci versenyhelyzet miatt nem várható el környezettudatos működés. A Napi felveti, hogy cikke nem véletlenül születhetett, ugyanis értesüléseik szerint

a környezetvédelemmel kapcsolatos politikai folyamatokat elemezve kiderült, hogy a Fideszen támadási felület nyit a környezetvédelem elutasítása.

Európa-szerte ugyanis erősödnek a zöld pártok, az általuk kínált politikai, illetve világkép pedig az élet minden területére, illetve az egyén szintjére is kiterjedően próbál választ adni a fenntartható fejlődésre és a környezetvédelemre tekintettel. Hozzátesszük, ezen a területen pedig igencsak sebezhetőnek tűnik a Fidesz, tekintettel például a közelmúltban a közös európai klímavédelmi célkitűzések megvétózására és annak magyarországi fogadtatására.

Ennek fényében figyelemre méltó a kisebbik kormánypárt, a KDNP frakcióvezetőjének, Harrach Péternek a hétfői nyilatkozata, miszerint a KDNP igyekszik nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben a politikájában a klímavédelemre.