Az összes szakszervezeti konföderáció együttesen tiltakozik a kormány tanársztrájk elleni tervei miatt

Csak az elégséges szolgáltatások korábbi mértékét tartják elfogadhatónak a magyar szakszervezeti konföderációk a közoktatás területén.

2022. május 23., 16:58

Szerző:

„A magyar szakszervezeti konföderációk megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslathoz olyan módosító javaslat került benyújtásra, mely az eddigiekhez képest jelentősen korlátozná
a pedagógusok sztrájkjogát.” – ezt kéri közös levélben mind az öt nagy, magyarországi, szakszervezeti konföderáció arra a salátatörvény-tervezetre, amit múlt héten nyújtott be a kormány.

A közös sajtónyilatkozat úgy folytatódik: a magyar pedagógus szakszervezetekkel egyetértve, a konföderációk elutasítják azt a törekvést, hogy a közoktatás területén a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásról történő szabad megállapodás, illetve a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozatának helyébe egy – álláspontunk szerint jogkorlátozó – taxatívan szabályozó megoldás lépjen.

„Amennyiben a jogalkotó azt a megoldást választja, hogy törvényi szabályozással kívánja rögzíteni a még elégséges szolgáltatások mértékét és annak feltételeit, azt kizárólag a korábbi ítélkezési gyakorlat megfelelő figyelembevétele mentén tartjuk csak elfogadhatónak!” 

– hangsúlyozták.

Szerintük a pedagógus társadalom egyetért abban, hogy az elégséges szolgáltatások konkrét, a nemzeti köznevelésről szóló törvényben most nevesíteni kívánt mértéke a közoktatás területén a sztrájkot, mint a munkavállalói érdekérvényesítés legitim eszközét, aránytalan mértékben korlátozza.

(Kiemelt kép: Üljünk ki a Tanárainkért! - szolidaritás a Tanársztrájkkal című tüntetés a Kossuth téren 2022. március 18-án. fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.