Új törvényben lehetetleníti el a tanársztrájkot a kormány

A szakszervezetek szerint Orbán ismét lábbal tiporja a sztrájkjogot a módosító javaslattal.

2022. május 19., 14:46

Szerző:

Máris módosító javaslattal korlátoznák be a tanárok sztrájkhoz való jogát a kormánypártok. Ahogyan azt a Népszava közzétette, a köznevelési törvényhez benyújtott, és hozzájuk kiszivárogtatott tervezet szerint

állandósítanák a járványhelyzetre kidolgozott sztrájkrendeletet, így az ideiglenes szabályból általános szabállyá válna.

Ha a javaslatot elfogadják, már csak ezek szerint a rendkívül szigorú feltételek szerint kerülhetne sor tanársztrájkra. Munkabeszüntetés esetén például állandó gyermekfelügyeletet kell biztosítani, étkeztetéssel, csoportokat nem lehet összevonni, és a tanórák legalább 50 százalékát is meg kellene tartani, érettségi osztályok esetén pedig az érettségi tárgyak 100 százalékos óraszámát kell leadni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szó köznapi értelmében vett sztrájkra a közoktatásban nem is lesz lehetőség.

A kiszivárgott módosítóra a Pedagógusok Szakszervezete közleményben reagált, amely, ha elfogadják szerintük azt jelenti, a kormány nem fogadja el tárgyalópartnernek a tanárok szakszervezeteit, a teljes tantestületi sztrájk pedig lehetetlenné válik. Ők, és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) 2022. január végén már figyelmeztető sztrájkot tartottak, főleg a túlterheltség, bérhelyzet és tanárhiány problémái miatt, A kormány ezt követően rendeletet adott ki, amely szerint a fent már ismertetett, járványszabályzattal legális csupán a sztrájk. Most ezt vésnék kőbe.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője jelezte, ha a módosítás életbe lép, akár a strasbourgi bíróságig is készek elmenni az ügyben.

(Kiemelt kép: Üljünk ki a Tanárainkért! - szolidaritás a Tanársztrájkkal című tüntetés a Kossuth téren 2022. március 18-án. fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)