Rendőrszakszervezet: Tömegesen szerelhetnek le a rendőrök a veszélyhelyzet után a kevés pénz és az embertelen bánásmód miatt

2020. május 14., 17:09

Szerző:

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője, Powell Pál szerint nagyon is elképzelhető, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése után megint tömeges lesz a kilépés a rendőrség kötelékéből, mert a megfeszített munka és a kevés pénz mellett a korábbinál is nehezebben viselik a beosztottak egyes vezetők lekezelő,

nem egyszer durva, embertelen hozzáállását,

csakhogy most nincs lehetőségük a távozásra – írja a Népszava.

A hivatásosok április eleje óta nem mondhatnak le a szolgálati jogviszonyukról, és nem élhetnek a lehetőséggel, hogy visszavonják a „kifogástalan életvitel” ellenőrzésére megadott hozzájárulásukat, ami eddig a kilépés legegyszerűbb módja volt.

Aki ugyanis írásban visszavonta az engedélyt, másnap már le is szerelhetett, most azonban csak a veszélyhelyzet visszavonása után tehet ilyen jognyilatkozatot.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára, Pongó Géza szerint évente kétezren távoznak a területről. A lakosságtól ugyan rengeteg elismerést kaptak a rend őrei, de a veszélyhelyzet kihirdetése óta a korábbinál is nehezebb lett a munkájuk, s az év eleji tíz százalékos emelés után is általánosnak tekinthető a néhány éve dolgozó rendőrök és tűzoltók nettó 180-182 ezer forintos bérezése, ami pótlékokkal esetleg elérheti a 220 ezer forintot.

Április 6-tól akár heti 60 órát is dolgozhatnak a rendőrök anélkül, hogy azt túlmunkának tekintenék, vagyis pénzt vagy szabadnapot kapnának érte – sorolta a lapnak Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.