Szakértők: A kínai vakcinával oltottak nem lélegezhetnek fel teljesen

A súlyos szövődményektől megvédhet a kínai vakcina, azonban fokozottan kell magára ügyelnie annak, aki ilyen oltást kapott – vélik a szakemberek. Duda Ernő szerint a megoldás az lehet, ha másfajta oltóanyaggal is beoltják azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak.

2021. április 12., 15:43

Szerző:

Nagy port kavart a hétvégén, mikor a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója, Gao Fu bejelentette „nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget a kínai vakcinák.” Mint ismert, később azt mondta, nem úgy gondolta: „teljes félreértés”, hogy beismerte volna, hogy kevésbé hatékonyak a kínai vakcinák. Szerinte inkább csak arról beszélt, hogy hogyan lehetne javítani az oltások hatásosságát.

A lapunknak nyilatkozó magyar szakemberek azonban azt mondták, valójában nem okozott túl nagy meglepetést a nyilatkozat, hogy mégsem közelít a Pfizeréhez és a Modernáéhoz a hatékonysága a kínai vakcináknak. Duda Ernő immunológus azt mondja, ő eddig is úgy kezelte a vakcinát, mint az influenza elleni oltásokat, amelyek szintén inaktivált víruson alapuló oltóanyagok.

– Hogy egy inaktivált vírus alapú vakcina nem feltétlenül 100%-ig rettenetesen hatásos, az egy jól ismert dolog. Hiszen minden évben a szezonális influenzaoltás is ilyen. Annak olyan 50-60-70 százalék körül van a hatásossága. De a Sinopharmról eddig sem volt megbízható információnk, ezért kételkedett sok orvos abban, hogy az eredetileg közölt 86 és 91%-os hatásosságot el tudja érni ezzel a módszerrel ez a vakcina – magyarázta lapunknak az immunológus. Hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy az oltás teljes mértékben felesleges, azonban érdemes figyelembe venni, hogy az embereknek más és más az immunrendszere. – Ez a vírus valakit megöl, valaki pedig észre se veszi, hogy fertőzött. Ha ennyire különböző az immunrendszerünk, akkor hogy várhatnánk el, hogy legyen a világon olyan vakcina, amelyik mindenkiben egyforma védettséget alakít ki? – tette fel a költői kérdést. Kiemelte, hogy nyilvánvaló az is, hogy ha valamelyik védőoltás eleve jobb hatásfokkal működik, akkor az többeknek nyújthat igazi védelmet.

– Megoldás lehetne, hogy megmérjük, kinek milyen védettsége van, ezek a tesztek azonban kb. épp annyiba kerülnek, mint a legolcsóbb védőoltás. Így a legegyszerűbb az lehet, ha a korábban kínai oltóanyaggal vakcináltakat beoltanánk egy másfajtával is. Hiszen rövidesen úgyis rengeteg vakcina lesz. Inkább az a gond, hogy sokan még mindig nem akarják beoltatni magukat. Ez pedig óriási probléma. A társadalomnak megvannak a megfelelő eszközei, hogy rákényszerítsék az embereket a védőoltás felvételére, például ha csak védettségi igazolvánnyal mehetnek moziba, étterembe vagy kocsmába. A járványnak azonban csak akkor lesz vége, ha beoltják a lakosság 80-90%-át, beleértve a gyerekeket is – mondta.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint is leginkább azzal van a baj, hogy nincs megfelelő tájékoztatás, és nem állt rendelkezésre elég információ a kínai vakcinákkal kapcsolatban még az orvosok számára sem. – A hosszú évtizedek óta köztudottan egyenletlen minőségű egészségügyi rendszerünk miatt mindenki inkább úgy volt vele, hogy „jó, próbáljuk meg adni”, más országok tapasztalatai alapján, annak ellenére, hogy nem állt rendelkezésünkre jó minőségű dokumentáció az oltás hatékonyságáról. De már az eredeti információk alapján is csak 70-80%-ban volt hatásos, miközben pédául a Pfizer és Moderna 95%-ban véd megbízható vizsgálatok alapján – mondta a gyakorló orvosként is tevékenykedő megyei elnök. Hozzátette, nagyon fontos lenne, hogy a lakosság tisztában legyen vele, hogy bárki bármilyen oltást kapott, az első oltás után minimális a védettség.

– A második oltás után hetekkel alakul csak ki az ígért védettség, de még az sem száz százalékos. Ezért nagyon fontos lenne minden szabályt betartani az immunizálás után is. Miután megkapják a vakcinát, sajnos sokan elbízzák magukat, ebből pedig baj lehet – húzta alá. Hozzátette, a hazai klinikai vizsgálatokon fog kiderülni, hogy a kínai oltóanyagok pontosan mennyire és milyen hosszan hatásosak. – Hónapokba vagy akár évekbe is telnek ezek a vizsgálatok. Nagyon szomorú, hogy ezt nem folyamatosan csinálták, attól kezdve, hogy az oltást elkezdtük. Ez abból fakad, hogy nincs itthon transzparens minőségbiztosítás a krízismenedzsmentben sem. Olyan ez, mint az árvíz: pakoljuk a homokzsákokat, de nem elég csak előre haladni, meg kell vizsgálni, hogy elég hatékonyan véd-e, amiket letettünk. Ha pedig nem, akkor vissza kell nyúlni, és meg kell oldani – magyarázta Szijjártó. Hozzátette, kiemelten fontos lenne, hogy a szakmai körök és szervezetek tudjanak egymással és a kormánnyal kommunikálni, információt cserélni, ez azonban akadozik, és messze elmarad a kívánatostól. A megyei elnök ismét felhívta a figyelmet, hogy a kórházakba érkező betegáradat és annak rossz elosztása is közrejátszhat abban, hogy ennyien meghalnak. 

A 168.hu által megkérdetett háziorvos, Bense Tamás is azon az állásponton van, hogy fontos a védőoltás, de a kínai vakcinával oltottak nem lélegezhetnek fel teljesen. – Mindegyik oltástól azt várjuk, hogy a legsúlyosabb szövődményeket elkerüljék a betegek. A kínai pedig – ahogy a többi is – hatékony a szövődményeknek a megelőzésében, tehát járványcsökkentés szempontjából én úgy gondolom, hogy egy használható vakcina. Azt azonban hangsúlyozom, hogy aki ezt az oltóanyagot kapja, szintén elkaphatja még a betegséget – ahogy bármelyik másik esetén is – de lehet, hogy jobban meg is viseli, mint aki egy másik oltóanyagot kapott. Tehát továbbra is vigyázzon magára mindenki. A kérdés csupán az, hogy kell-e harmadik adag vakcina a kínai oltás után és mikor. Ez az összes többi oltóanyagnál szintén kérdés – fogalmazott a háziorvos, aki továbbra is mindenkit arra biztat, hogy vegye fel a védőoltásokat.

Lapunk kereste a Magyar Orvosi Kamara elnökét is, hogy hivatalosan megfogalmaznak-e javaslatokat a kormánynak a kínai vakcinával kapcsolatban, kérdéseinkre azonban nem válaszoltak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a hétfői tájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, hogy egyelőre nem változtatnak a kínai Sinopharm oltási protokollján. „Akkor változtatunk egy vakcina alkalmazásán, ha a vakcina gyártója, vagy egy hivatalos közlés, egészségügyi hatóság ezt deklarálja. Egyébként nincs ok a változtatásra” – közölte. Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, mindegyik, Magyarországon használt vakcina megfelel a WHO által elvártaknak, miszerint a hatékonyságának 50 százalék felett kell lennie. „Amennyiben bármilyen tudományos adat a tudomásunkra jut, természetesen azt követjük, akkor változtatni fogunk bármelyik vakcina esetében, egyelőre erre nincs ok” – tette hozzá.

(Kiemelt kép: A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fecskendő Hasitz Ágnes háziorvos szentendrei rendelőjében 2021. február 27-én. Fotó: MTI | Mohai Balázs)

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.