Formálódik már a Valódi 1956-os Intézet terve

2019. augusztus 5., 20:41

Szerző:

Formálódik már a Valódi 1956-is Intézet terve, ezt jelenthetem – nyilatkozta Rainer M. János a Mozgó Világnak.

Az 1956-os Intézetet és a hozzá tartozó Oral History Archívum június 15-i hatállyal elvették az Országos Széchenyi Könyvtártól, és beolvasztották a kormányközeli Veritas Történetkutató Intézetbe. Az '56-os Intézet volt főigazgatója, Rainer M. János nem ment a Szakály Sándor által vezetett Veritasba dolgozni.

Rainer M. János az intézet beszántása kapcsán korábban azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy ugyanaz történik velük, mint az MTA kutatóintézeteivel szándékozik tenni a kormány.

– El kell taposni mindazokat, akik nem az udvartartáshoz tartoznak, meg kell szüntetni a szabadság köreit

– mondta akkor a volt főigazgató.

1956 - Konferencia a Magyar Tudományos Akadémián
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A történész a Mozgó Világnak adott interjúban beszélt a rendszerváltásról és a közeljövőről is. Az 1956-os Intézetet a rendszerváltozáskor hozták létre, a legújabb kori magyar történelem feltárására. Kezdettől érték olyan bírálatok, hogy liberális, és nem eléggé nemzeti szempontból vizsgálódik. Történészei nem feltétlenül idomultak a kormányzatai emlékezetpolitikához. Rainer M. János például a kormányzati emlékezetpolitika csődjének nevezte, hogy a Schmidt Mária égisze alatt zajló 1956-os emlékévben Dózsa László (1942-) színész neve került Pruck Pálé helyére néhány budapesti falfestményen.

A történész kapott ajánlatot a Wesley János Főiskolától is, hogy a következő konferenciájukon töltsenek ki egy panelt, mondják el, épp mivel foglalkoznak a kutatók. Ez szerinte azt jelenti, hogy lesz egy motiváció arra, hogy dolgozzanak, és egy pluszmotiváció, hogy megint együtt lehetnek.

Az interjú végén megjegyezte, hogy már formálódik a Valódi 1956-is Intézet terve is.

Alföldi Róbert rendező júniusban levélben azt írta Rainer M. Jánosnak és munkatársainak, hogy párhuzamot lát a Nemzeti Színházban, illetve és az 1956-os Intézetben történtek között. A színművész úgy vélte, hogy az egyenes gerinc megnyugvást ad. A történész ezzel kapcsolatban elmondta, hogy meghatódtak tőle, de el is szomorodtak.

– Mert azt írta, hogy látja az elszánást a közös folytatásra, de elárulja, hogy nem fog sikerülni, mert nekik sem sikerült, a Nemzeti Színház akkori társulatának

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy ebben igaza van Alföldinek, úgy együtt, ahogy eddig tették, tényleg nem tudják folytatni. A kérdés szerinte az, hogy az 1956-os Intézet szellemi és emberi közösség is volt-e, és ha igen, az mire lesz elég a jövőben.

Az intézetről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

(A hvg.hu nyomán.)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.