Szabó Bálintot kitették a szegedi közgyűlésből

Szabónak nem tetszett a közgyűlés döntése, arra hivatkozott, hogy még nem kapta kézhez írásban az őt elmarasztaló ítéletet, amely miatt már a börtönt is megjárta.

2023. szeptember 22., 12:56

Szerző:

Zárt ülésen, méltatlansági eljárás során, egyhangú döntéssel megszüntette Szabó Bálint képviselő megbízatását pénteki ülésén a szegedi közgyűlés – jelentette be Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester.

Szabó Bálintot a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt jogerősen másfél év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta. Az ítélet szerint 2022. szeptember 21-én a képviselő a közlekedési szabályokat megszegve csatlakozott egy védett személyt szállító konvojhoz, majd erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök munkáját. Mint később kiderült, a konvoj Orbán Viktor miniszterelnököt utaztatta. Ezt követően egy demonstráción a rendőrségi intézkedést feltartva másokban riadalmat, megbotránkozást keltet.

Szabó Bálint napirend előtt kijelentette, álláspontja szerint jogszerűtlen és jogellenes a méltatlansági eljárás, mert még nem kapta kézhez írásban az őt elmarasztaló ítéletet. Kérte, hogy a közgyűlés ügyét ne tűzze napirendre, javaslatát azonban egyetlen képviselő sem támogatta.    

Martonosi Éva jegyző elmondta, a képviselőnek törvényi kötelezettsége lett volna jelentenie a vele szemben hozott ítéletet, ezt a mai napig nem tette meg. A bíróság hivatalból értesítette az önkormányzatot, a jogszabályok alapján a képviselő-testületnek pedig kötelezettsége a méltatlanság megállapítása.

A képviselők – Szabó Bálint személyeskedő hozzászólása és közbekiabálásai miatt – egyhangú döntéssel megvonták az ülésen a politikustól a hozzászólás jogát.  

(Kiemelt kép forrása: Szabó Bálint Facebook oldala)

 

Tegnap 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Tegnap 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.