Orbán Viktor üldözője bűnhődni akart – másfél évet kapott

Tavaly ősszel a miniszterelnököt kísérő konvoj menetébe vágott Szabó Bálint. A mai tárgyaláson szigorú büntetést kért magára.

2023. június 23., 14:15

Szerző:

Szabó Bálint, a börtönből videókapcsolaton keresztül bejelentkező szegedi önkormányzati képviselő hivatalos személy elleni bűntett elkövetése miatt másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Markó utcai Pesti Központi Kerületi Bíróságon lefolytatott tárgyalás eredményeként.

Az előzményekről az ügyész elmondta, hogy a vádlott 2022. szeptember 21-én délutáni órákban észlelt egy TEK-es konvojt, ami megkülönböztető jelzést használt. Erre a konvojra rácsatlakozott, majd 10 percig benne haladt. A vád szerint 100 km/h-ra gyorsítva követte a miniszterelnök konvoját, ráfékezett, illetve az egyik autót 60-70 centiméterre megközelítve sípolni kezdett. Eközben két másik civil járművet is irányváltásra kényszerített, így őket, a rendőröket és a konvojban haladókat is közvetlen életveszélynek tette ki.

Aznap délután a Dísz téren is konfliktusba került a rendőrökkel: lökdösődött, akadályozta a szolgálatteljesítésüket.  

Bírói kérdésre Szabó Bálint kijelentette: „a benyújtott vádirattal mindenben megegyező módon, valamennyi cselekmény minden vádpontjában bűnösnek tartom magam. Beismerem a bűnösségemet, és ennek megfelelően lemondok a tárgyalásról való jogomról” – idézi a Blikk.

Hozzátette továbbá: „alaposan végiggondoltam mindent. Közszereplőként, országos politikusként nem megengedhető, amit tettem, és van egy nagyon rossz üzenete: hogy esetleg egy jó közpolitikai cél érdekében egy politikus rossz eszközöket is igénybe vehet. Azt gondolom, a bírósági tárgyalással ezt helyre lehet tenni”.

Még a bíróságot is meglepte határozott bűnhődési szándékával, miután a legszigorúbb büntetés kiszabását kérte magára.

„Kérem a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását magamra, természetesen a vádirat keretein belül. Ez tudom, hogy példátlan és az ügyvédeim se értenek egyet velem. De én azzal a szándékkal érkeztem ma ide, hogy ez az ügy jogerősen le tudjon zárulni. Ennek egyetlen lehetősége, hogy olyan ítélet születik, amit az ügyészség nem akar megfellebbezni” – közölte Szabó.

Rövid szünet után a bíróság ítéletet is hozott: Szabó Bálintot bűnösnek találta kétrendbeli hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében: másfél év börtönt kapott, 4 évre felfüggesztve. A vezetéstől hat évre tiltotta el a politikust a bíróság. Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a fellebbezést illetően.

(Kiemelt kép: Szabó Bálint, a Szeviép cégcsoport alvállalkozóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján 2017. március 31-én. Ezen a napon a Szeviép-ügy miatt alakult ki vita a szegedi közgyűlés ülésén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.