06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Speciális UV-C fertőtlenítőszekrényt kap a Honvédkórház

A koronavírus papíron is fertőzőképes, így a fertőző vörös zónában keletkezett dokumentumok kijuttatása eddig gyakorlatilag megoldhatatlannak tűnt.

2021. május 7., 15:36

Szerző:

Az együttműködési megállapodásról szóló dokumentumot pénteken Budapesten, a Honvédkórházban írta alá Joerg Bauer, a Tungsram Operations Kft. elnök-vezérigazgatója; Kopcsó István, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka és Wikonkál Norbert, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház főigazgatója. A sajtótájékoztatón Joerg Bauer, a Tungsram Operations Kft. elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta: a Covid-járvány "emberi tragédia". Ugyanakkor pozitívumként említette, hogy a pandémia erősíti az összefogást, például a Tungsram Operations Kft. és a MH Egészségügyi Központ esetében.

Joerg Bauer elmondta: a Tungsramnál már három éve foglalkoznak okosmegoldásokkal. Ezalatt több területen értek el jelentős eredményeket, köztük a fertőtlenítésben. A most bemutatott eszköz 100 százalékban magyar gyártmány, Zalaegerszegen és Budapesten gyártják. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ultraibolya fény használatával már több mint 100 éves tapasztalatuk van, így az is ismert, hogy az UV-fény képes inaktiválni a vírusokat.

Wikonkál Norbert, az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház főigazgatója köszönetét fejezte ki az eszközért, amelyet a Honvédkórház, a "Covid-ellátás egyik élbástyája" használhat. A főigazgató elismerően szólt a fertőtlenítőszekrényről, amelyet maga is használt már arcpajzs fertőtlenítésére. Elmondta, hogy bőrgyógyászként korábban sokat foglalkozott az UV-fény káros hatásaival. Kiemelte: "továbbra se szoláriumozzon senki", de mindenki használja az olyan innovatív UV- megoldásokat, mint a most bemutatott fertőtlenítőeszköz. Kopcsó István, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka azt hangsúlyozta: lassan másfél éve tapasztalja mindenki, hogy a koronavírus-járvány mennyi egészségügyi, gazdasági, szociális kárt okoz. Hangsúlyozta, hogy ezalatt a Magyar Honvédség alapfeladatainak ellátása mellett minden rendelkezésre álló eszközével és képességével a járványhelyzettel összefüggésben is mindent megtesz az ország lakosságának biztonságáért.

A parancsnok megjegyezte, ahogy "mindennek van jó és rossz oldala", a koronavírus-járvány is jó hatással van bizonyos területek fejlődésére. Példaként említette az online oktatást, valamint azt, hogy az egészségügy, az egészségügyi innovációk szerepe felértékelődött. Azt mondta: a Magyar Honvédségnek is szüksége van olyan szövetségesekre, akik saját szakterületük "élharcosaként" innovatív tevékenységükkel tudják segíteni feladataik ellátását, ilyen szövetséges a Tungsram is. A MH Egészségügyi Központ és a Tungsram együttműködésének első lépése a most bemutatott fertőtlenítőeszköz, de terveznek még többi között a biztonságot erősítő, például a beléptetéssel kapcsolatos okosfejlesztéseket is - közölte Kopcsó István.

A sajtótájékoztatón Szentkereszty Balázs, a Covid I. belgyógyászati osztály vezetője kiemelte: a koronavírus fémtárgyakon, papíron is fertőzőképes, így korábban a vörös (fertőző) zónában keletkezett dokumentumok kijuttatása gyakorlatilag megoldhatatlannak tűnt. Az UV-C fénnyel működő berendezés viszont 87 másodperc alatt elpusztítja a kórokozókat, köztük a koronavírust is, így az eszköz jelentősen megkönnyíti a mindennapi egészségügyi ellátást. Az eseményen kiosztott háttéranyagban azt írták: a Tungsram Operations Kft. és az MH Egészségügyi Központ a jövőben is tervezi az együttműködést az energiahatékonyság növeléséért az okosvilágításnál és az "okoskórház koncepció" területén is, amely magába foglalja a ki- és beléptetések, valamint a betegek és eszközök nyomon követése és a nyilvántartás rendszerét is.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

18:45

A Tatabányai Törvényszék első fokon 12 év fegyházbüntetésre ítélt egy férfit, aki társaival egy betörés során egy gyermeket is megkínzott, hogy a szülőket rábírja értéktárgyaik átadására, közölte a Komárom-Esztergom megyei főügyész hétfőn az MTI-vel. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett a döntés ellen.