Sorra zárnak be a szállodák, most egy balatoni wellness hotel esett el

A balatonkenesei hotel öt hónapos kényszerszünetre megy. 

2022. október 20., 11:18

Szerző:

Öt hónapos kényszerszünetre készülnek Balatonkenesén a megcsappant forgalom, és természetesen a rezsiárak miatt, írja a Forbes. A nyári hónapokat követően októberre jelentősen csökkent mind az egyéni szabadidős, mind a vállalati rendezvények iránti érdeklődés a balatonkenesei szállodában, ezért, valamint a megemelkedett energiaárak miatt a bezárást tervezik – közölte a négycsillagos Hotel Marina Port igazgatója, Szijártó Csaba.

Szijártó szerint hiába értek el augusztusban 94 százalékos szobafoglaltságot, ezzel meghaladva a járvány előtti, 2019. augusztusi 93 százalékos szintet, a nyári szezon után, októberre bezuhant az érdeklődés.

Emiatt azt tervezzük, hogy november elején 5 hónapra bezárunk és csak a húsvéti ünnepekre nyitunk ki ismét. A gyenge kereslet mellett a szálloda bezárásának oka az energiaárak megemelkedése”

– mondta a szállodaigazgató. A téli időszakra tervezett bezárás alatt önerőből korszerűsítik az energetikai rendszert, napelemeket, hőszivattyúkat telepítenek. Az interjúban arról is beszélt, hogy a Hotel Marina Port gázszámlái 263 százalékkal ugrottak meg, az áramért pedig 174 százalékkal kell többet fizetniük, mint tavaly. „2023-ra nem kötöttünk a gázszolgáltatóval szerződést, mert a gázért már tízszer magasabb árat ajánlottak.”

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az ország legnagyobb szállodája, a Danubius Hotel Hungária is bezár. A Danubius Hotels azzal indokolta a négyhónapos bezárást, hogy a 499 szobával rendelkező szálloda a jelenlegi foglaltsági előrejelzések mellett nehezen lehetne hatékonyan, illetve  nyereségesen üzemeltetni a téli szezonban. 

(Kiemelt képünk illusztráció: A balatonfüredi Tagore sétány az őszi napsütésben 2020. október 20-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.