Kétkerületnyi területen készül valami Budapesten

Gigaberuházás készül, csak nem tudni, miféle. 

2023. október 19., 14:02

Szerző:

Egy szeptemberi kormányhatározatból derült ki, hogy Soroksár és Gyál a kormány két kisebb fővárosi kerületnyi területén valamilyen beruházást tervez – az összesen közel 100 helyrajzi számon lévő terület csak Budapesten 500 hektárnyi. A Telex rákérdezett a Kormányzati Tájékoztatási Központnál és az építési minisztériumnál is az ügyre, de csak annyi derült ki, hogy valamilyen ingatlanfejlesztést terveznek, de vegyianyag-elosztó biztosan nem lesz.

Júniusban derült ki, hogy Kína Magyarországon tervez vegyianyag-lerakatot a vasúton ideszállított termékeinek, majd ebből az elosztóközpontból látnák el alapanyagokkal a kontinens akkumulátorgyárait. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor a parlamentben kérdésre válaszolva azt mondta, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni, ezt a kormány is megismételte. 

Tavaly kormányrendelet által 200 hektárnyi területet jelöltek ki logisztikai és általános gazdasági célú ingatlanfejlesztésre Soroksáron, beleértve az országos védettséget élvező lápokat is, ezért a WWF Magyarország közérdekűadat-igénylést adott be az ügyben. A Telexnek Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője úgy nyilatkozott: „a 2022-ben beadott engedélyben a kérelmező a következő tevékenységeket jelölte meg a területre: különleges, nagy kiterjedésű szállítmányozási, raktározási és logisztikai célú építmények, irodaépületek és azok kiszolgáló építményei, szolgáltató és kereskedelmi célú építmények, gázátadó állomás, elektromos állomás, közszolgáltatás keretében működtetett hulladékgyűjtő udvar, üzemanyagtöltő állomás létesítése”.

Az adatigénylésből továbbá kiderült, többen kifejezték már ellenvetéseiket a tervvel kapcsolatban, mivel az átlagosnál jobb minőségű termőföld beépítséséről lenne szó rendkívül nagy területen, ezen felül három láp megsemmisülését is jelenti. Dedák azt is elmondta, a kérelmező a védett lápokat óvó kitétel ellenére megpróbálkozott a védett természeti területek átminősítésével, beépíthetővé tételével is, és végül megkapták az engedélyt az eredetileg szántó és más mezőgazdasági célra használt területet másra hasznosítására. De később azt hallották, mégis lekerült a napiendről beruházás, tudomásuk szerint a szeptemberi kormányrendelet-módosítással újabb helyrajzi számok is felkerültek a kiemelt beruházási listára.

A WWF-nek egyelőre nincs információja arról, hogy most vajon az eredeti terveknek akarnak-e még nagyobb területen helyet csinálni, vagy ha nem, akkor milyen beruházás készülhet ezen a hatalmas területen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels.)