Kiderült, miért kapott diplomata-útlevelet a Csíki sör manufaktúra tulajdonosa

Gyorshajtáson kapták, diplomata-útlevéllel próbált kibújni a felelősség alól a Csíki sör manufaktúra tulajdonosa. 

2024. február 23., 15:34

Szerző:

Magyar diplomataként próbálta megúszni a Csíki sör manufaktúra tulajdonosa gyorshajtásért járó büntetést. Januárban írtunk róla, hogy Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa 162 kilométer per órás sebességgel repesztett a nagylaki autópályán, ám lebukott. A tetemes pénzbírságot és a jogosítvány bevonását a magyar diplomata útlevelével akarta megúszni. Most kiderült, hogy az azóta visszavont diplomata- útlevelet egyáltalán miért kapta meg a sört gyártó tulajdonos. 

A külügy államtitkára árulta el, hogy a sör manufaktúra tulajdonosa hogyan kaphatott  diplomata-útlevelet

A dokumentumot azóta már visszavonta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, de  államtitkára egy parlamenti kérdésre reagálva elárulta – írja az Index. Maga a visszavonás egy parlamenti kérdés-válaszból derült ki. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője ezért ismét kérdést intézett a külügyminisztériumhoz, amire a tárca államtitkára reagált. A kérdés az volt, hogy milyen indokkal kapott diplomata-útlevelet Lénárd András. Magyar Levente válasza szerint:

„Lénárd András a külgazdasági tevékenység sikerének előmozdítása érdekében kapott diplomata-útlevelet.” 

Az már az egymondatos válaszból nem derült ki, hogy pontosan mit takar a külgazdasági tevékenység sikerének előmozdítása – írja a lap. 

A gyorshajtásért a Csíki Sör tulajdonosát Romániában 3300 lejes (mintegy 250 ezer forint) pénzbüntetéssel és 90 napos jogosítvány-bevonással büntették. A Magyar Hang cikke szerint Lénárd nem nyugodott bele a büntetésbe és fellebbezett: arra hivatkozott, hogy ő magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja. A hivatkozásával viszont volt egy kisebb probléma: Lénárd ugyanis román állampolgár is, és a nemzetközi jog szerint ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Magyarán Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem – hívta fel a figyelmet a Magyar Hang.

Nem csak a Csíki Sör tulajdonosa kapott diplomata útlevelet

Több mint tízezer diplomata-útlevelet osztott szét az elmúlt években a külügy,  például Habony Árpád, Dzsudzsák Balázs vagy Schadl György részére.  A törvény szerint mindenkinek, aki valamilyen választott vagy kormányzati, állami tisztséget visel, például országgyűlési képviselő, miniszterelnök vagy köztársasági elnök jár a diplomata vízum, azonban a jogszabály arra is kitér, hogy diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki „a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel járó feladatot lát el, illetve akinek a diplomata-útlevéllel történő ellátása külpolitikai érdekből indokolt, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte”. 

(Kiemelt képünkön: Csíki sör. Fotó: Csíki sör hivatalos Facebook-oldala)