Sokezren várnak az elhalasztott műtéteikre

Az MSZP szerint a nem covidosok akadozó ellátása és 5500 kórházi dolgozó távozása jelentősen növelte a várólistákat.

2021. május 12., 16:05

Szerző:

Csütörtöktől ismét el lehet végezni a korábban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztett ütemezett, halasztható műtéteket. A korlátozások alatt rendkívül hosszú várólisták alakultak ki: szürkehályogműtétre több mint 11 ezer, térdprotézisműtétre csaknem 7200, míg sérvműtétre több mint 1200 beteg vár.

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP sajtótájékoztatóján azt mondta: egyre több beszámoló jelenik meg a sajtóban arról, hogy akadozik a nem koronavírusos betegek ellátása, mert nincs hely a kórházakban, vagy nem végezhetnek el bizonyos vizsgálatokat. Bangóné az ellátásbeli hiányosságokat a tavaly tavaszi kórházkiürítésekkel, valamint az új egészségügyi szolgálati jogviszonnyal hozta összefüggésbe.

Az MSZP-s politikus szerint szervezetlenség uralkodik az egészségügyben. Hozzátette: március elsejével 5500 dolgozó távozott az egészségügyből, a közeljövőben pedig még nagyobb lehet a baj. Sok dolgozó záradékkal látta el szerződését: amennyiben május 31-ig nem teljesítik a feltételeiket, távoznak az intézményből. Az MSZP azt javasolja, a területért önálló minisztérium és kompetens kormánytag feleljen.

Bangóné ígéretet tett a várólisták drasztikus csökkentésére és a tisztességes megélhetéshez szükséges egészségügyi béremelésre. El fogják érni, hogy többen járjanak orvosi egyetemre, megerősítik a középfokú nővérképzést, és kezdeményezik, hogy minden járványügyi szűrővizsgálat ingyenes legyen – ígérte. Úgy látja, a Covid-osztályokat továbbra is fent kell tartani az intézményekben, az ideális pedig az lenne, ha az ott dolgozók nem vehetnének részt a nem koronavírusos betegek ellátásában.

A Fidesz erre úgy reagált: a baloldal megalázóan alacsony bérekért dolgoztatta az ápolókat és az orvosokat, a válság árát is velük fizettette meg, mikor elvett tőlük egyhavi fizetést. Hozzátették: az ápolók fizetése csaknem a háromszorosára emelkedik, és az orvosok esetében is jelentős béremelés valósul meg. Az egészségügyi dolgozók helytállását példaértékűnek nevezték: a magyar egészségügy a koronavírus-járvány okozta terhelés alatt sem ingott meg, miközben számos nyugati ország ellátórendszere megroppant a vírus okozta nyomástól – írta a nagyobbik kormánypárt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szolnoky Jenő orvosigazgató-helyettes (b) háromdimenziós endoszkóppal végrehajtott speciális billentyűrekonstrukciós nyitott szívműtétet végez a budapesti Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben 2019. május 28-án. Fotó: MTI | Mónus Márton)