Simonka szerint mentelmi jogának felfüggesztésével veszélybe kerülnek a kétharmados szavazások

A vád alá helyezett fideszes képviselő hét oldalon át sorolt érvei nem hatották meg a mentelmi bizottságot.

2021. február 23., 11:56

Szerző:

Hétoldalas levélben győzködte a mentelmi bizottságot Simonka György, tagadják meg a Legfőbb Ügyészség kérését, vagyis mentelmi jogának felfüggesztését – írja a 24.hu.

„Milyen forgatókönyv alapján zajlik mentelmi jogom szakaszos és csúsztatott kikérése? Ez az – álláspontom szerint jogellenes – módszer alkalmas lehet arra, hogy az országgyűlési képviselői és parlamenti munkámat akadályozza, ellehetetlenítse, a 2/3-os szavazások ellehetetlenítése is felmerülhet” – érvelt a Fidesz vád alá helyezett Békés megyei képviselője, aki szerint a Polt Péter vezette vádhatóság kérelme jogilag nem megalapozott.

Simonka ügye egyébként már bírósági szakaszban van, a vádlottak padjára is csak úgy kerülhetett, hogy mentelmi jogát már korábban is felfüggesztették – kényszerintézkedést eddig nem alkalmaztak vele szemben. A parlamenti szavazások ugyanakkor csak abban az esetben kerülhetnének veszélybe, ha letartóztatnák a képviselőt, és a Fidesznek nem lenne meg a kétharmados többsége – írja a lap.

A képviselő emellett az ellene zajló büntetőeljárás általa jogszabályellenesnek vélt részeit is kifejtette a mentelmi bizottságnak. „Most utólag már tudom, és a nyomozati iratanyag birtokában látom, hogy velem kapcsolatban a tisztességes és pártatlan eljárás a Központi Nyomozó Főügyészség tekintetében a nyomozás ideje alatt nem valósult meg” – állítja Simonka. 

Polt Péter vonatkozásában pedig azt írja a képviselő, hogy amennyiben a mentelmi bizottság alaposan megvizsgálja a legfőbb ügyész kérelmét a korábbi, 2018 októberi, ugyancsak a legfőbb ügyész által jegyzett kérelemmel, „felsejlik annak lehetősége, hogy a végrehajtó hatalom igazából nem közvádas büntetőjogi okból és érdekből kéri a mentelmi jogom felfüggesztését”.

Simonka azt állítja, szándékában állt elmenni a mentelmi bizottság ülésére, de késve kapta meg a meghívót. A bizottság tagjait mindenesetre nem hatották meg a fideszes képviselő érvei: kiadták mentelmi jogát, az országgyűlés pedig 174 igen, egy nem szavazat és egy tartózkodás mellett újabb ügyben függesztette fel hétfőn a politikus mentelmi jogát. Tehát a kormánypártiak is a felfüggesztés mellett voksoltak – írja a 24.hu.

A Legfőbb Ügyészség decemberben kezdeményezte másodjára Simonka György mentelmi jogának felfüggesztését vesztegetés elfogadása és más bűncselekmény miatt. 

(Kiemelt kép: MTI | Rosta Tibor)

09:14

Az űrkutatás hosszú ideig az állami szektor kiváltsága volt. Az iszonyatosan költséges, hosszadalmas befektetések nem is érték volna meg a magáncégek számára. Ám az űrkutatás relatív olcsósága és a magánvagyonok növekedése miatt egyre több privát szektor jelenik meg az űriparban: sőt, ők azok, akik az innováció oroszlánrészét végzik – a legfrissebb 168 Óra hetilap címlapsztorija.