Semjén magánakciójaként tálalja a kormány az ukrajnai hadifoglyok átvételét

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes önálló lépéseként értékelik az Orosz Ortodox Egyházzal közösen lebonyolított tizenegy kárpátaljai magyar hadifogoly kiszabadítását és Magyarországra hozatalát. Mindez annyira önálló lépés volt, hogy állítólag a kormány sem tudott róla.

 

2023. június 15., 20:43

Szerző:

Mint ismert, múlt pénteken derült ki, hogy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Magyarországra. A Szabad Európa egymástól független forrásból próbálta megtudni, hogy mi is az igazság a történtekben.  

Mind a négy forrásuk egybehangzóan állította, hogy

az akció Semjén Zsolt kizárólagos felügyeletével történt, senkit sem avattak be a kormány részéről. Mindez merőben szokatlan, hiszen a kormány hatáskörébe tartozik a három országot is érintő, diplomáciailag kényes lépés előkészítése és megszervezése.

Semjén Zsolt kétszer szólalt meg az ügyben. Először azt közölte, hogy „ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt”, ő pedig „emberi és hazafias kötelességét teljesítette”. Másnap, amikor Ukrajna magyarázatot kért a történtekre már azt mondta, hogy ő az ukránok helyében „inkább megköszönte volna” s kijelentette, hogy az érintett tizenegy katona már „nem hadifogoly, hanem szabad ember”.

A Szabad Európa forrásai szerint az Orosz Ortodox Egyház magyarországi vezetője, Hilarion Alfejev metropolita, Kirill orosz pátriárka bizalmasa először Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházügyi államtitkárát értesítette a lehetőségről. A KDNP-s képviselő szólt Semjén Zsoltnak, a pártelnök, miniszterelnök-helyettes pedig maga vette kézbe a szabadítás megszervezését. Azt több forrásuk is megjegyezte, hogy az orosz egyházi vezető orosz kormányzati jóváhagyás nélkül biztosan nem járhatott el ilyen ügyben.

A portál információi szerint sem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, sem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tudott a homályos akcióról, és nagy kérdés, hogy Orbán Viktor kormányfőt mennyire avatták be a részletekbe.

Értesülésük szerint a tizenegy katona az északkelet-ukrajnai Kupjanszk városánál esett fogságba. Magyar nevűek, de nem mind tartják magukat magyarnak.

Hogy a foglyok milyen útvonalon kerültek Magyarországra, arról senki nem tud részleteket, de egy forrásuk megjegyezte, nem megszokott, hogy „a miniszterelnök-helyettes láthatóan saját hatáskörben mozgásba tudta hozni a schengeni határvédelmi rendszert úgy, hogy erről más nem tudott a kormányban”.

Arról, hogy az állítólagos 11 (volt?) hadifogoly egyáltalán hol van, kik, mik – jelenleg senki nem tud semmit.

(Kiemelt kép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szenteltvíztartóval Bese Gergő plébános mellett Orbán Viktor várbeli irodájának megszentelésén 2022 januárjában, Vízkereszt alkalmával. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

 

 

Nagy port kavart a Bicskénél megállt vonat esete. A menetrend szerint közlekedő vonatot nem továbbította a mozdonyvezető. A MÁV közlése szerint ugyanakkor abszolút érthető volt a döntése, sőt, nem is tehetett mást. A vasúttársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.