Schiffer András szerint Áder Jánosnak most lépnie kellene a börtönbizniszről szóló törvény miatt

2020. február 24., 15:09

Szerző:

Schiffer András a hvg.hu-nak leírta, mit gondol az Orbán-kormány törvényjavaslatáról, amely már a nemzeti konzultáció eredménye előtt rendezné a börtönkártérítések ügyét, amellyel most a Fidesz átlépte a tűréshatárt. 

A börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükségesek a haladéktalan intézkedések, de az előterjesztés hátterében valójában az áll, hogy a fideszes többségű Országgyűlés saját törvényhozási eszköztárával meghiúsítja jogerős bírói döntések végrehajtását. Ez azért egészen új helyzet még a NER tízéves történetében is" - írja. 

A Fidesz 2010 óta próbálja korlátozni a bíróságok autonómiáját, de eddig nem gátolta az eljárásokat jogerősen lezáró bírói döntéseket.

Az Alaptörvény – a korábbi alkotmány szövegével ellentétben – egyértelműen rögzíti a hatalommegosztás elvét.

Az alapján az Országgyűlésnek a törvényalkotás pillanatáig van köze ahhoz, hogy politikai akaratát jogi normába öntse, az utána önálló életre kel, a bíróság alkalmazza. Ez az elv sérül most, ezért életbe lép az Alaptörvény 9. cikke, amely szerint a köztársasági elnök őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

Fotó: Bazánth Ivola

Ha valamikor kötelessége Áder János államfőnek, hogy előzetes normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól, akkor az pont egy ítéletek végrehajtását felfüggesztő parlamenti döntés.

Schiffer András szerint a „nehogymárabűnüzőknekfizessünk” népszerű, de nagyon veszedelmes demagógia. Akik most boldogan kitöltik az „igazságtevő” kormány konzultációs kérdőívét, holnap ugyanúgy járhatnak, mint azok az elítéltek, akik javára a hatályos jogszabályok alapján döntöttek. A fideszes többség bármely,

a kormánnyal konzultáló polgárnak kedvező bírósági ítélettel is megteszi ugyanezt, amennyiben Orbán Viktor pillanatnyi akarata úgy tartja.

Ráadásul a börtönviszonyok meghatározzák, hogy egy elítélt büntetése után képes-e törvénytisztelő polgárként visszatérni a társadalomba.

A börtönviszonyok humanizálása ellen indított állami hecckampány rövid távon biztosan sok szavazatot hoz. Hosszabb távon viszont garantáltan szétveri a közbiztonságot.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.