Itt a Ryanair nagy bejelentése

Válaszként a magyar kormány nemrég bevezetett extraprofitadójára, változtat a Ryanair is. 

2022. szeptember 13., 15:43

Szerző:

A Ryanair hét útvonalon csökkenti a budapesti járatai számát az idei téli szezonban, válaszként a magyar kormány nemrég bevezetett extraprofitadójára – jelentette be Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója Budapesten – írja a Telex.

O'Leary sem tudja, mely járatok érintettek

Az ír fapados légitársaság vezetője a keddi sajtótájékoztatón nem tudta pontosan megnevezni, hogy melyik hét útvonalon fogják csökkenteni a járataik számát. Az újságíróknak azt mondta, érdeklődjenek a sajtóosztályukon. A sajtótájékoztató előtt kiosztott közleményében O'Leary az extraprofitadót többször is ostobaságnak minősítette, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem új útvonalak indításáról tud beszámolni.

O’Leary a sajtótájékoztató folyamán többször hangsúlyozta: véleménye szerint Magyarország és Budapest a régiós városokkal szemben kevésbé versenyképessé válik a kormány döntéseinek következtében.

O’Learytől megkérdezték, elküldte-e már Nagy Mártonnak az Economics for Dummies (Közgazdaságtan hülyéknek) című könyvet, amire azt felelte, már postázták. Arra a kérdésre, vajon nem érte volna-e meg jobban, ha nem megy bele a szócsatába a magyar kormánnyal, mert így a világ egyik legnagyobb légitársasága vezetőjeként egy „bully” hatását kelti, O’Leary azt felelte, nem lett volna jobb csendben maradni a világ ötödik legnagyobb légitársaságának, amikor a magyar kormány valójában a magyar utasokat sújtja az extra adóval.

A Ryanair vezére szerint hiába a járattörlések és ritkítások, nem fognak versenyhátrányba kerülni legnagyobb hazai vetélytársukkal, a Wizz Airrel szemben, ugyanis ők már korábban végrehajtottak egy vágást a saját kínálatukban. Továbbá szerinte a Ryanair vonzóbb társaság, már csak azért is, mert saját magát jobb képű vezérigazgatónak tartja, mint a versenytárs vezetőjét. 

Augusztus 11-én aztán a Ryanair bejelentette, nyolc várost töröl a budapesti célpontjai közül: Bordeaux, Bournemouth, Köln, Kaunas, Krakkó, Lappeenranta, Riga, Torino városaiba októbertől nem lehet az ír fapadossal repülni. A lépéssel 53-ról 45-re csökken a Ryanair budapesti útvonalainak száma.

(Kiemelt fotónk: Michael O'Leary, a Ryanair ír fapados légitársaság vezérigazgatója egy plakátot tart a magasba, amelyen az áll: „Töröljék el a veszteséges légitársaságokra kivetett extraprofit adót", miközben sajtótájékoztatón vesz részt Budapesten 2022. szeptember 13-án. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.