Idiótának nevezte az Orbán-kormány intézkedését a Ryanair

A légitársaság keményen beszólt a kormánynak és név szerint Nagy Márton miniszternek is az extraprofitadó miatt.

2022. június 14., 17:54

Szerző:

Miután a kormány fogyasztóvédelmi eljárást indított az extraprofitadót az utasokra hárító Ryanair ellen, a légitársaság közleményt adott ki, amelynek már a címében idiótának nevezik az intézkedést. Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert pedig felszólították, hogy magyarázza meg, miért kell a Covid és az ukrajnai háború miatt „rekordveszteséget elkönyvelő” légitársaságokat különadóval sújtani. 

„Ez nem extraprofitadó, hanem a kormány által elkövetett, útszéli rablás, aminek semmi köze nincs a valósághoz”

– olvasható a közleményben.

Michael O'Leary vezérigazgató elmondása szerint az még érthető, hogy a kormány miért vet ki extraprofitadót az olaj- és gázszektorra, de szerinte Nagy Márton elfelejthette a közgazdaságtant, ha ezt kiterjeszti az alig talpra álló légiközlekedésre is.

„Küldeni fogunk neki egy új könyvecskét, a Közgazdaságtudomány a hülyéknek címűt, reméljük, hogy tanulmányozni fogja, és meg tudja magyarázni, miért vetnek ki extraprofitadót egy olyan veszteséges iparágra, mint a légitársaságoké”

– közölte a vezérigazgató.

A Ryanair múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy visszamenőleg mindenkire ráterhel még 3900 vagy 9750 forintot, mert utasonként ennyire jön ki a kormány által bevezetett extraprofitadó.

(Kiemelt kép: a Ryanair egyik gépe. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)