Rusvai Miklós automatikussá tenné a harmadik oltást azoknál, akik nem elég védettek

A virológus szerint a kínai vakcina biztonságos, de sokszor nem elég hatékony.

2021. augusztus 13., 09:24

Szerző:

Augusztustól Magyarországon is lehet élni a harmadik oltás lehetőségével, azonban elsősorban azok jelentkezését várják, akik krónikus betegséggel rendelkeznek, vagy az idősebb korcsoportba tartoznak. A Sinopharm vakcinával oltott, alacsony ellenanyagszinttel rendelkezők számára Rusvai Miklós automatikusan elérhetővé tenné a harmadik oltás lehetőségét – jelentette ki lapunknak. A virológus szerint fontos lenne, hogy a korhatár és a második oltás óta eltelt idő figyelembe vétele nélkül is megkaphassák a harmadik oltást azoknak, akik alacsony antitest-szinttel rendelkeznek.

Rusvai megjegyezte, az antitest mérése nem szükségszerű, azonban aki egészségtudatos emberként mégis megbizonyosodott arról, hogy alacsony védelemmel rendelkezik, az mindenképp megérdemelné a harmadik oltást. Hozzátette: a kínai vakcinával oltottak esetében négy hónap lejárta után automatikussá tenné a harmadik oltást. A szakember szerint azt is fontos hangsúlyozni, hogy akik alapimmunizálásként Sinopharmot kaptak, azok harmadikként mindenképp modern, mRNS-alapú vakcinát kaphassanak. Kérdésünkre, miszerint a Sinopharmot ajánlaná-e egyáltalán harmadik oltásként elmondta: azok javasolná, akiknél az első két oltás során allergiás reakció lépett fel. Hangsúlyozta: a kínai vakcina biztonságos vakcina és ez veszélyezteti a legkevésbé mellékhatásokkal az oltott állapotát, de bizonyos korosztályoknál nem elég hatékony. 

Lantos Gabriella arra hívta fel a figyelmet, hogy több kórházban is úgy iratnak alá beleegyező nyilatkozatot, hogy külön jelzik, a Sinopharmmal oltottaknak is ajánlják a harmadik oltást a krónikus betegek és az idősek mellett. Erről korábban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is beszámolt. Az egészségügyi menedzser kételkedik abban, hogy lenne bárki is, aki a kínai oltásról megjelent hírek után a Sinopharmmal oltatná be magát harmadjára. A Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt elnökségi tagja szerint egyelőre nincs olyan tudományos evidencia, amely szerint fiatal, jó immunrendszerű egyéneknek is szükség lenne harmadik oltásra.

Továbbá azt is aggályosnak nevezte, hogy a fejlett országokban úgy akarnak harmadik oltást adni, hogy a világ elmaradottabb régióiban még sokan az első dózishoz sem jutottak hozzá. „Nem kizárt, hogy az immunizáltság hiánya miatt újabb és újabb mutánsok jelennek majd meg” – tette hozzá. A WHO egyébként még a múlt hét folyamán jelentette be, hogy moratóriumot kezdeményez a harmadik oltásokra, mivel az elmaradottabb országokban komoly vakcinahiány van. Az Egyesült Államok szinte egyből a bejelentés után elutasította a moratóriumot, arra hivatkozva, hogy "nincs szüksége" arra, hogy válasszon a harmadik adag vakcinának a lakosai számára történő beadása, illetve a szegény országok számára történő vakcina adományozás között. 

(Kiemelt kép: Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a veszprémi Támasz Idősek Otthonában 2021. augusztus 2-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.