Románia kiadta Magyarországnak azt a román orvost, aki három éve rálőtt egy nyíregyházi házaspárra

2019. szeptember 5., 14:11

Szerző:

A magyar rendőrség őrizetében van az a férfi, aki 2016. augusztus 31-én egy nyíregyházi családi házban lövéseket adott le az ott élő házaspárra - közölte a rendőrség. Az asszony a helyszínen meghalt, férje életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A férfi a három évvel ezelőtti lövöldözés után Romániába menekült, ahol a magyar hatóság által kiadott európai elfogatóparancs alapján a román hatóságok őrizetébe került. S. Dan ellen a Nyíregyházi Törvényszék emberölés gyanúja miatt rendelt el európai elfogatóparancsot, ennek alapján adta át a román hatóság szerdán az ártándi határátkelőhelyen.

S. Dan már a magyar rendőrség őrizetében
Fotó: police.hu

A Nyíregyházán korábban tüdőgyógyászként dolgozó férfi a korábbi sajtóhírek szerint ikergyerekeik szeme láttára lőtte fejbe R. Máriát és férjét. Az orvos állítólag reménytelenül szerelmes volt a nőbe. S. Dan azt állította, hogy viszonyuk is volt, de amikor ez komolyra fordult volna, a nő visszalépett, ez pedig annyira feldühítette őt, hogy fényes nappal tört rá a családra. Romániában kapták el a rendőrök, ahova állítása szerint azért ment, hogy Magyarországon szerzett fegyverével kövessen el öngyilkosságot.

A gyanúsítottal szemben Romániában más bűncselekmény miatt eljárást indítottak, de a büntetéséből feltételesen szabadult.

A férfit - miután csütörtökön kiadták - a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság őrizetbe vette, majd gyanúsítottként hallgatták ki több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és lőfegyverrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Egyelőre nem tett vallomást.

Figyelemmel arra, hogy kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményről van szó, melyért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, továbbá arra, hogy a gyanúsított a büntetőeljárás alól kivonta magát a szökéssel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség indítványozta letartóztatásának elrendelését egy hónapra.