Karácsony Gergely közbelép, fordulat jöhet a Római-parti gát ügyében

2019. november 1., 20:08

Szerző:

Fordulat jöhet a Római-parton építendő mobilgát ügyében. Karácsony Gergely új főpolgármester változtatási tilalmat fog javasolni kedden, az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén – derül ki az RTL Klub Híradó riportjából.

A mobilgát ügye 13 éve húzódik. Tarlós István akkor még Óbuda polgármestereként kérte fel Budapest akkori vezetését a megépítésére. Két elképzelés versenyez. Az egyik szerint a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén épüljön meg – ez az, amely mellett Tarlós István már főpolgármesterként síkra szállt –, a másik szerint viszont a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon kellene kialakítani. A part mentén építendő mobilgát hívei arra hivatkoznak, hogy nem lehet védelem nélkül hagyni a part és a a Nánási út–Királyok útja közötti hetven hektáros területet, a második elképzelés mellett kardoskodó civil szervezetek viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a part menti nyomvonal átlagosan másfél-két méterrel a Nánási út-Királyok útja szintje alatt van, és ez a szintkülönbség védekezésnél lényegesnek számít. Utóbbi megvalósulása esetén fákat sem kellene kivágni.  

 

2017. április 5-én végül a Duna-part menti mobilgátról szóló elképzelést, Karácsony Gergely azonban most az RTL Klub Híradójának úgy nyilatkozott, hogy ő inkább a Nánási út–Királyok útja nyomvonal ötletét támogatja.

 – Mi azokkal a szakmai érvekkel értünk egyet, hogy a védekezést a Nánási út–Királyok útja nyomvonalán, a töltésen kell megvalósítani, és olyan megoldást, amely gyakorlatilag a Római-part letarolásával jár együtt, semmiképpen nem támogatunk

– mondta a politikus. Arról a III. kerülettel egyeztet majd, hogy az ártéren álló épülteken hogyan védjék meg.