Rogán Antal újra megszólalt, ezúttal politikai karrierje végéről beszélt

Rogán Antal rövid interjút adott a a Financial Times-nak, melyben leszögezte, a politikai karrierje addig tart, amíg Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.

2024. június 23., 14:01

Szerző:

Hosszú cikket közölt a Financial Times Rogán Antalról, akit Magyar Péter után Orbán Viktor Richelieu bíborosaként említenek. A brit üzleti lap cikkében Magyar Péter eredményeit és a Fidesz gyengébb teljesítményét összekötik a kegyelmi botránnyal, és azzal, hogy a Rogán által uralt kommunikációs téren rések keletkeztek – szúrta ki a 444.

A Financial Times cikkírójának Rogán Antalt is sikerült megszólaltatnia:

„Nem lehetsz mindig nyertes helyzetben a kormányban. Nagyon gyakran van, hogy valaki más erősebben kommunikál.”

– mondta a propagandaminiszter. A cikk ezen felül idézi Magyar Pétert is, aki szerint Rogán Antal elvesztette a politikai vonzerejét.

A cikkben Rogán azon állításai is megjelennek – például a kormányzati back office –, melyek a 444-nek adott interjújából ismerhetők. A lap azt írja, hogy Rogán nem volt hajlandó a kegyelmi botránnyal kapcsolatban nyilatkozni, azt viszont megerősítette, hogy politikai karrierje addig tart, amíg Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.

Rogán Antal hosszú évek beszélt újra

Ahogyan azt korábban megírtuk, hosszabb interjút adott a 444-nek Rogán Antal, miután a lap újságírói Londonban találkoztak a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel, méghozzá a június 1-jei budapesti Békemenet estéjén. Rogánék aznap a Mandarin Oriental Hyde Park Hotelben szálltak meg, London egyik legpatinásabb és legdrágább luxusszállodájának egyik elnöki lakosztályát vették ki, amelyek 8000 fontba, azaz nagyjából 3,5 millió forintba kerül.

Az interjúból többek között kiderült, hogy Rogán Antal dolga az, hogy a kormányzati backoffice-t vezesse. Szerinte a kormányzati backoffice dolga, hogy azoknak a munkáját segítse, akik a foronton dolgoznak. Őket kommunikációs és tárgyi munícióval lássa el, és a politikai egyzetetéseket is végeznek. Azaz a backoffice egy gyár.

A beszélgetés egyik központi, többször visszatérő témája a kommunikáció, és Rogán Antal ezzel kapcsolatos feladatai, illetve felelőssége volt. Erről a miniszter elmondta:

„Én azokat a vonalakat vagy azokat a határvonalakat a kormányzat részéről mindig betartom, ami mondjuk a párt és a kormánypártok, meg a kormány között húzódik.”

Rogán Antal szerint természetes, ha „egy parlamentáris demokráciában összeér egymással a pártfeladat, hiszen a pártok vezetőit választjuk meg politikusnak, és összeér egymással a kormányzati feladat”, azt mondta „ha a Fidesz és a KDNP van kormányon, akkor a Fidesz és a KDNP pártüzenetei meg fognak egyezni a kormányzati döntésekkel és a kormányzati üzenetekkel”.

A beszélgetés során szóba került az a hangfelvétel is, amelyet Magyar Péter hozott nyilvánosságra. Magyar Varga Juditot, akkori feleségét vette fel, aki arról beszél a felvételen, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából.

„Ha Judit ezeket komolyan gondolta, akkor finoman szólva alaptalan dolgokat állított”

– mondta Rogán Antal a 444-nek adott interjúban a felvételről. Megkérdezte Vargát a hanganyagról, és azt mondta , hogy „értsem meg, abban a szituációban már bármit elmondott volna, csak hogy szabaduljon a férjétől. Én ezt a magyarázatot elfogadom, főleg utólag, sok dolog ismeretében, amit a volt férjéről tudni kell” – tette hozzá Rogán.

A 444 megkérdezte azt is, hogy Rogán Antal is azt gondolja-e Magyar Péterről, amit Havasi Bertalan, miszerint „reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozása” Magyaré. Rogán Antal válasza: „Nem állítom, hogy nem reménytelen helyzetben lévő ember, ma már politikus.”

(Kiemelt képünkön Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Forrás: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Tegnap 15:49

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.