Rogán Antal: „Ha Judit ezeket komolyan gondolta, akkor finoman szólva alaptalan dolgokat állított”

A kormányzati kommunikációért és nemzetbiztonságért is felelős Rogán Antal interjút adott a 444-nek. A közel 70 perces beszélgetésre a Karmelitáan került sor, a lap összefoglalót is közölt az interjúról.

2024. június 14., 10:28

Szerző:

Csütörtökön ígéretének megfelelően hosszabb interjút adott a 444-nek a többek között a kormányzati kommunikációért és a nemzetbiztonságért is felelős Rogán Antal, miután a lap újságírói Londonban találkoztak a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel, méghozzá a június 1-jei budapesti Békemenet estéjén. Rogánék aznap a Mandarin Oriental Hyde Park Hotelben szálltak meg. London egyik legpatinásabb és legdrágább luxusszállodájának egyik elnöki lakosztályát vették ki, amelyek 8000 fontba, azaz nagyjából 3,5 millió forintba kerül.

A közel 70 perces beszélgetésre a Karmelitában került sor, az interjú és annak rövid ismertető cikke meg is jelent a 444-en. Azért is fontos esemény ez, mert – ahogy a lap emlékeztetett – Rogán Antal interjút a független sajtónak utoljára 2014-ben adott, akkor a HVG kérdéseire válaszolt.

Rogán Antal a backoffice vezetője

„Az én dolgom az, hogy a kormányzati backoffice-t vezessem, azt hiszem, ez a legmegfelelőbb kifejezés”

– kezdi Rogán Antal. A kormányzati backoffice dolga, hogy azoknak a munkáját segítse, akik a foronton dolgoznak. Őket kommunikációs és tárgyi munícióval lássa el, és a politikai egyzetetéseket is végez – magyarázta a miniszter, majd hozzátette, a backoffice a gyár, és nem a gyárról szokás beszélni, hanem a termékről. Ezt arra a kérdésre válaszolva adta, hogy milyen feladatokat kellett ellátnia a választás előtti héten.

Ennek a backoffice munkának a kereteit alakította ki az utóbbi években, és nem tekinti magát főszereplőnek ebben a csapatmunkában. Sőt úgy látja, többen képesek lennének a backoffice-t irányítani.

„A saját politikai közösségem és a miniszterlenök döntése, hogy néhány éve én csinálom ezt”– mondja. Leglább két olyan munkatársáról gondolja azt, hogy „ezt a feladatot ugyanolyan kiválóan ellátáná, mint ahogy én is ellátom.”

„Sőt, talán jobban látnák el, mert a magam munkáját inkább nem minősítem”– tette hozzá.

Büszke arra a munkára, amit tíz éve végez – ennyi ideje építi azt a csapatot, amely segíti Orbán Viktor munkáját. Tíz év alatt sok eredményt értek el szerinte, és nemcsak Orbán Viktornak segítettek, hanem az országnak is.

Sose akart magának miniszteri rangot (ez így alakult, mondja, és elfogadta a miniszterelnök döntését erről). Amikor 2015-ben megkapta ezt a megbízást, azt gondolta, hogy ez államtitári munka, de a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletéhez már valóban miniszteri megbízás kell.

A kormányzati kommunikációról

A beszélgetés egyik központi, többször visszatérő témája – érthető módon – a kommunikáció, és Rogán Antal ezzel kapcsolatos feladatai, illetve felelőssége volt.

„Én azokat a vonalakat vagy azokat a határvonalakat a kormányzat részéről mindig betartom, ami mondjuk a párt és a kormánypártok, meg a kormány között húzódik” – mondta többek között, amikor arról kérdezték, hogy milyen munkát végzett a kampány során, hogyan segítette a miniszterelnököt, aki egyben pártelnök is.

Rogán Antal szerint természetes, ha „egy parlamentáris demokráciában összeér egymással a pártfeladat, hiszen a pártok vezetőit választjuk meg politikusnak, és összeér egymással a kormányzati feladat”, azt mondta

„ha a Fidesz és a KDNP van kormányon, akkor a Fidesz és a KDNP pártüzenetei meg fognak egyezni a kormányzati döntésekkel és a kormányzati üzenetekkel”.

 

Szerinte a háborús plakátok nem okoznak szorongást (egész pontosan így fogalmaz: „Én nem látom azt, hogy tömegesen szorongást okoznak”). Szerinte

„a magyar társadalom megértette azt, hogy egy valós problémával kell szembenéznünk.”

Arról is beszélt, hogy azért járnak hozzá rendszeresen a kormányhatározattal nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított KESMA-médiumok főszerkesztői, mert „ők hajlandók meghallani azt, amit a kormányzat elmondani szeretne.” Nem gondolja hogy megtévesztik a saját olvasóikat, és hozzátette: „egyébként nem irányítom a munkájukat”. Szerinte a kormánylapok valójában „jobboldali értékeket képviselő” lapok.

Tagadta, hogy a kormány 1360 milliárd forint értékben kötött kommunikációs közbeszerzéseket, szerinte „egy kicsit rossz struktúrában került összeadásra… körülbelül a fele” a valós összeg. És azért nyernek mindig Balásy Gyula cégei, mert ő „ügyesen tud közbeszerzésen indulni.” Azt is mondta, hogy szerinte nem költenek sokat kommunikációra.

Elismerte viszont, hogy rendszeresen rendelnek meg méréseket és szondáztatják a közvéleményt: „ezeknek a kutatásoknak a túlnyomó többsége konkrét kormányzati témákra irányul”. Azokra a kutatásokra, amelyek szerint időnként még Gyurcsánynál is népszerűtlenebb, úgy reagált, hogy ő nem gondolja magát népszerűnek és tudatosan lépett ki a nyilvánosságból.

Magyar Péter hangfelvételéről is szó esett

Természetesen szóba került az a hangfelvétel, amelyet Magyar Péter hozott nyilvánosságra. Magyar Varga Juditot, akkori feleségét vette fel, aki arról beszél a felvételen, hogy Rogánék kihúzatták magukat a Schadl-ügy vádiratából.

„Ha Judit ezeket komolyan gondolta, akkor finoman szólva alaptalan dolgokat állított” – mondta Rogán Antal a 444-nek adott interjúban a felvételről. Megkérdezte Vargát a hanganyagról, és azt mondta , hogy „értsem meg, abban a szituációban már bármit elmondott volna, csak hogy szabaduljon a férjétől. Én ezt a magyarázatot elfogadom, főleg utólag, sok dolog ismeretében, amit a volt férjéről tudni kell” – tette hozzá Rogán.

A 444 megkérdezte, hogy Rogán Antal is azt gondolja-e Magyar Péterről, amit Havasi Bertalan, miszerint „reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozása” Magyaré. Rogán válasza:

„Nem állítom, hogy nem reménytelen helyzetben lévő ember, ma már politikus.”

A Schadl-Völner ügy is előkerült

Rogán azt is mondta, hogy elhangzik vádként, hogy belenyúlt az ügyészségi aktákba.


„Ha belenyúltam volna, maga szerint lenne benne ilyen beszélgetés?”

A felvetésre, hogy lehet, hogy belenyúlt a Schadl-Völner ügy irataiba, csak nem sikerült mindent kihúzatni, mert mint Varga Judit fogalmazott, „Polt nem ura a helyzetnek”, Rogán azt mondta, az egész azért képtelenség, mert van egy zárt rendszere ennek. „Az iratok több helyen keletkeznek, keletkeznek a nyomozati hatóságoknál, ügyészségnél, bíróságnál, védőknél. Ha ezek között különbség van, az kimutatható”, mondta.

„Azt tudom önnek mondani, az én lelkiismeretem e téren nyugodt”.

A kérdésre, hogy figyelmeztette-e Völner Pált a nyomozásról 2021. november 3-án, és volt-e tudomása a nyomozásról, azt mondta, „nem volt tudomásom, nem figyelmeztettem”. Rogán azt mondta, aznap miniszteri értekezletet tartott, azért volt a Karmelitában Völner. A miniszter úgy érvelt, hogy „van-e értelme valakit két nappal más letartóztatása előtt figyelmeztetni?”. „Ha lett volna információm, és akartam volna figyelmeztetni, akkor maga szerint miért nem hónapokkal előtte figyelmeztettem?" Rogán megismételte: nem volt információja a nyomozásról.

A minisztert kérdezték Nagy Ádám apjáról és a lakásról is, amiben Rogán lakik. „Régóta ismerem Andrást, nem véletlen, hogy az ő ingatlanjában lakom”, mondta Rogán.„Amikor a válásom volt, keresnem kellett egy helyet. Hol keres magának az ember egy lakást, ha nem egy ismerősnél?”

A miniszter szerint bár lett volna pénze máshol lakni, „az a normális, ha ismerősnél teszem ezt meg”. „Az ingatlan, amit András felajánlott, az minden szempontból tökéletesen megfelelt” – mondta.

 

A teljes interjút itt találják.

(Kiemelt képünk: Rogán Antal. Fotó: Solymári/Wikipédia)

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.