Rogán minisztériuma úgy adta át a kiperelt adatokat, hogy azok kezelhetetlenek

2020. február 5., 13:23

Szerző:

Hiába perelte ki a HVG újságírója a Miniszterelnöki Kabinetirodától, hogy mennyiért készített nekik tanulmányt a kormányközeli Századvég, az adatokat végül kezelhetetlen formában és hiányosan adta át neki Rogán Antal minisztériuma – számol be a TASZ közlése nyomán a 444.hu

A Kabinetirodánál eddig arra hivatkoztak, hogy a hozzájuk beérkezett közadatigénylések teljesítése

aránytalanul nagy munkaterhet jelentene,

ezért nem tudják odaadni. A bíróság elutasította ezt az érvelést, mondván elektronikus formában rögzített dokumentumok átadása nem jelenthet aránytalan munkaterhet. De mint kiderül, jóval több munka lehetett abban, hogy a kiperelt anyagokat teljesen kezelhetetlenné tegyék. 

A dokumentumokat Joó Hajnalka nem szerkeszthető, kereshető formátumban kapta meg, hanem olyan pdf-ekként, amikbe a gyaníthatóan kinyomtatott és újra beszkennelt iratokat képként illesztették be. Így csak nagy nehézségek, külön erre a célra fejlesztett programok segítségével lehetne egyáltalán keresni az iratok között, de a Kabinetiroda még ezt is megnehezítette, mert

a pdf-eket külön szoftveres védelemmel is ellátták, amit csak jelszóval lehetne feloldani, de a jelszót nem adták meg. Az újságíró szerint ráadásul nem is az összes iratot kapta meg. 

Egyébként, amire kíváncsi volt, az az, hogy a Századvég 6,1 milliárd forintért készített tanulmányt és közvélemény-kutatást, utóbbiból havonta tizenkettőt, és ugyanennyi szakpolitikai tanulmányt, vagyis összesen több mint háromszáz ilyennek kéne lennie a Joónak átadott iratanyagban, de abban csak huszonnégy volt.

 

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.