Rogán Antalt a Nemzetbiztonsági Bizottság elé állítaná az LMP

Rendkívüli összehívást kezdeményezett hétfőn az LMP a Nemzetbiztonsági Bizottságnál. Magyar Péter Rogán Antallal kapcsolatos kiejlentései adták rá az okot.

2024. február 12., 15:50

Szerző:

Miután Magyar Péter súlyos állításokat tett egy vasárnapi interjúban, amiről korábban mi is beszámoltunk, az LMP frakcióvezetője a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli összehívását kezdeményezte hétfőn. Az interjúban Magyar Rogán Antal miniszteri tevékenységével kapcsolatban, különös tekintettel a szakszolgálat politikai célokra történő befolyásolására és használatára tett olyan kijelentéseket, ami az LMP szerint megalapozza azt, hogy a Nemzetbiztonságnak soron kívül kell meghallgatnia Rogán Antal minisztert – írta meg a 24.hu.

A nemzetbiztonsági törvény rögzíti, hogy az Országgyűlés a nemzetbiztonsági szolgálatok parlamenti ellenőrzését a Nemzetbiztonsági Bizottság útján látja el, valamint azt is meghatározza, hogy

a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke mindenkor csak ellenzéki képviselő lehet. Jelenleg Sas Zoltán jobbikos politikus a bizottság elnöke.

Magyar az interjúban úgy fogalmazott, hogy „mindenki tudja, hogy Rogán Antal irányítja a kormányzati kommunikációt, szerintem ezt ő se tagadja. Az utolsó miniszteri MTI-közleményt is Rogán Antal hagyja jóvá”. Varga Judit volt férje azt gondolja, hogy Rogán Antal már 2022 előtt is befolyással lehetett  a titkosszolgálatokra, még azelőtt, hogy hivatalosan is megbízták volna ezzel a feladattal .

Az exférj arról is beszélt, hogy a felméréséket Rogán minisztériuma rendeli meg és a kabinetminiszter látja őket először, és ezzel azért nagyon sok mindent lehet befolyásolni. Mindenki tudja, hogy ezek az intézmények azt mérik, amit a megrendelő kér tőlük, utalva arra, hogy már Novák Katalin lemondása előtt napokkal lehetett tudni, hogy mérik, le kell-e mondania a közvélemény szerint. Viszont azzal, hogy nem engedélyezték a köztársasági elnök számára a kommunikációt, hátrányos helyzetbe hozták. Rogánnal kapcsolatban még megjegyezte: 

„Számomra rossz érzés, hogy vannak vállalható kormányzati szereplők, miközben vannak mások a háttérben, akik sosem vállalják a nyilvánosságot, és ők meg a mögöttük álló körök kavarnak folyton. Ők nem elszámoltathatók, míg mások vállalják a nyilvánosságot, és csak ők elszámoltathatók.”

– olvasható a 24.hu-n.

Rogán Antal hatalma a Fideszen belül

A több mint másfél órás interjúban Magyar kifejti, hogy: 

„Nem a kormányülésen dőlnek el a dolgok”. 

Úgy folytatja, hogy a kormánynak tudomása szerint van egy belső magja, akik a jelentős döntéseket hozzák: Rogán Antal, Gulyás Gergely, Orbán Balázs és Nagy Márton.

„Ez egy jól felépített rendszer, de Rogánnak példátlanul nagy hatalma van, most, hogy a titkosszolgálatok is hozzá tartoznak, pláne.”

Magyar Péter szerint a magyar emberek legnagyobb ellensége az apátia. „Amikor a fél ország pár család kezében van, akkor hova akarsz hátrálni.”  „A jobboldalnak is az az érdeke, hogy kikényszerítsen ebben változást.” Nagy problémának tartja, hogy nincs potens ellenzék, és hozzáteszi: 

„Én azt gondolom, Rogán Antalnak mennie kell!”

(Kiemelt kép: Az új magyar kormány tagjai 2022. május 24-én leteszik esküjüket az Országgyűlésben. Az ellenzék nagy része kivonult. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.