Így jutott egy mesés rózsadombi ingatlanhoz Rogán Antal köre

Másfél milliárd forintért kelt el első körben az a II. kerületi Józsefhegyi utcai ingatlan, amelyet végül 600 millió forinttal kevesebbért, 893,5 millió forintért vitt el Rogán Antal köre a második körös liciten – tudta meg a 24.hu.

2023. augusztus 25., 10:32

Szerző:

2021-ben a II. kerületi önkormányzat 718,5 millió forintos induló áron licitre bocsájtott egy páratlan adottságú, Józsefhegyi utcai ingatlant. A licit első körét egy cég 1,5 milliárd forintos ajánlattal megnyerte, de végül visszavonta szerződéskötési szándékát, így veszni hagyta a már befizetett 71,85 millió forintos bánatpénzt. A második körben aztán megérkezett Rogán Antal köre, és 600 millió forinttal kisebb ajánlattal megszerezte az ingatlant. Őrsi Gergely polgármester furcsának tartja a körülményeket, de hozzátette: ennél transzparensebben nem lehet önkormányzati ingatlant értékesíteni – írja a 24.hu.

 

Az első körös, nyilvános versenypályázatra nyolcan jelentkeztek és tették le a 71,85 millió forintos letétet. A 2021. november 15-ei liciten végül több mint kétszeres áron, 1 milliárd 501 millió forintos ajánlattal a Csatárka 34. Ingatlanfejlesztő Kft. lett a győztes. 

A cég azonban – amely pár héttel korábban az induló ár kétszeresét is hajlandó lett volna kifizetni az ingatlanért – december 13-án visszavonta a szerződéskötési szándékát, hiába ment volna bele az önkormányzat akár a hosszabbításba is. A vállalkozás veszni hagyta a korábban befizetett 71,85 milliós bánatpénzt is. Az első fordulóban nyertes pályázó arra hivatkozva lépett vissza, hogy nem kap hitelt.

 

Mivel az első pályázat érvénytelen lett, néhány hónappal később változatlan feltételek mellett újra meghirdette az ingatlant az önkormányzat. Ezúttal jóval kisebb volt a verseny, mindössze hárman indultak a liciten, és az előző pályázathoz képest több mint hatszázmillió forinttal kevesebbért, 893,5 millió forintos ajánlattal a Dunai Fedélzet Vagyonkezelő Zrt. lett a nyertes, mely ki is fizette a vételárat. A Dunai Fedélzet az első körös pályázaton nem indult el.

A cég neve onnan lehet ismerős, hogy a Dunai Fedélzet Zrt. vette meg Rogán Antal harmadik felesége, Rogán Barbara falujában a dédestapolcsányi Serényi-kastélyt. Ez 2021 májusában történt, nem sokkal azután, hogy Rogán Barbara családja a kirobbant botrányt követően elállt egy több mint ezer hektáros, 1,6 milliárd forintos földügylettől a környéken, miután a megyei kormányhivatal nem engedélyezte azt.

(Kiemelt képünk: MTI Fotó: Kovács Attila)