Riporterek Határok Nélkül: Orbán Viktor az egyetlen uniós vezető, aki veszélyezteti a sajtószabadságot

A magyar miniszterelnök Putyinnal, Kim Dzsongunnal, Lukasenkával és Aszaddal került egy társaságba.

2021. július 5., 11:31

Szerző:

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet 37 olyan állam- vagy kormányfőt mutatott be, akik erőteljesen fellépnek a sajtószabadság ellen – számolt be a 24.hu. A „sajtószabadság ragadozóinak” feketelistáján új belépő Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Jair Bolsonaro brazil elnök. A listára Orbán Viktor mellett olyan vezetők kerültek fel, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vagy Bassár el-Aszad szíriai elnök.

Orbán portréjánál úgy fogalmaz a Riporterek Határok Nélkül, hogy ő az „illiberális demokrácia” önjelölt bajnoka, aki a 2010-es visszatérése óta nem állt meg a média pluralizmusának és függetlenségének támadásában. „A közszolgálati média propagandaszervezetté vált, a magánkézben lévő médiumokat pedig vagy leigázták vagy elhallgattatták. A politikai-gazdasági manővereknek és a kormánypárthoz közeli oligarchák által megvett médiacégeknek köszönhetően a Fidesz ma már az ország médiaterületének 80 százalékát ellenőrzi” – írja a szakmai szervezet.

A Riporterek Határok nélkül beszámol a Kesma média nagyhatalomról, amelyhez 500 kormánypárti médium tartozik. Azt is felidézi, hogy bezárták a Népszabadság napilapot, továbbá átvették az irányítást az Origo majd az Index felett. Legújabb lépésként pedig megfosztották a Klubrádiót a frekvenciájától. „A fennmaradó független médiumokat diszkriminálják a kormányzati hirdetések és a hivatalos információkhoz való hozzáférés területén” – állapítják meg. A Riporterek Határok nélkül szerint most az új célpontja a kormánynak az RTL Klub, a Népszava, a HVG, a Magyar Hang, a Magyar Narancs és a 24.hu.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor a V4-ek találkozóján Katowicében, 2021. június 30-án. Fotó: Beata Zawzel / Nurphoto/AFP)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.