Orosz Anna: a fideszesek kurváznak és kokainoznak, aztán meg a feleségük szoknyája mögé bújnak

A Momentum képviselőjének kérdésére az államtitkár kifejtette, szerinte a magyar kormány betartja a nők elleni erőszakról és a nők jogairól született Isztambuli Egyezmény főbb kritériumait.

2022. november 21., 19:40

Szerző:

A nők helyzetének jobbításáról is szólt azonnali kérdés hétfőn az Országgyűlésben.

Orosz Anna (Momentum) arra várt választ: mit tesz a magyar nők biztonságáért a Fidesz és mikor ratifikálják az Isztambuli egyezményt? Hogyan lehet ilyen alacsony a büntetőeljárások aránya?

Kifogásolta, hogy nem állnak rendelkezésre megbízható adatok a nők ellen elkövetett erőszakos cselekményekről, csak civilek és az unió adatai irányadóak. Utóbbi szerint Magyarországon élete során minden ötödik nő szenved el testi vagy szexuális erőszakot a partnerétől, de csak az esetek 5 ezreléke jelenik meg a rendőrségi statisztikákban - közölte.

Eközben Varga Judit igazságügyi miniszter politikai hisztinek nevezte az Isztambuli egyezményt - kifogásolta Orosz Anna.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára leszögezte: Magyarország kiemelt figyelmet fordít a családok, a nők és a gyermekek védelmére. Külön intézkedésekkel védi őket, és jelentős lépéseket tesz az áldozatok támogatása érdekében - folytatta.

Hangot adott ugyanakkor a kormány azon álláspontjának, hogy ennek hatékonysága nem egyezmények ratifikálásában mérhető. A nemzeti jogunk biztosítja a szükséges jogi garanciákat - hangsúlyozta.

Jelezte: az igazságügyi tárca a honlapján egy áttekintő táblázatot tett közzé az Isztambuli egyezmény alapján, amely részletesen bemutatja azokat a magyar jogi eszközöket, amelyek a nők védelmét szolgálják.

Orosz Anna viszonválaszában úgy fogalmazott, az esélyegyenlőségéhez szükséges, hogy

a fideszes politikusok ne a feleségeik szoknyája mögé bújva magyarázzák bizonyítványukat, „amikor kokainozáson vagy éppen kurvázáson kapják őket”.

Répássy Róbert vitatta, hogy a szóhasználat megfelel-e a Ház méltóságának. Jakab István levezető elnök pedig bírálatként azt mondta: a stílus maga az ember.

(Kiemelt kép: Orosz Anna, a Momentum képviselője felszólal az ellenzéki frakciók kezdeményezésére napirendre tűzött Gyermekeink jövőjéről, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről című politikai vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

10:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12 millió forint bírságot szabott ki a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló MKB Bankra, egyebek közt az ügyfeleknek nyújtott befektetési tanácsadás gyakorlatához, egyes értékpapírok nyilvántartásához, a bennfentes kereskedelem lehetőségét megakadályozó szűrőrendszerhez kötődő hiányosságok miatt. A feltárt problémák nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, az MNB közleménye szerint.