Rengeteg hal pusztult el a tatai Öreg-tóban

Decemberben 5-6 mázsa zsilipbe szorult halat kellett megmenteniük.

2022. január 12., 08:31

Szerző:

Nincs irigylésre méltó helyzetben a tatai Öreg-tó vízkezelője. Azt követően ugyanis, hogy decemberben 5-6 mázsa, zsilipbe szorult halat kellett megmenteniük, január elején súlyos halpusztulás tetézte a helyzetet – írta a Pecaverzum.

A Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület közleménye szerint december 27-én az Öreg-tó vízszintjének szabályozása során nagy mennyiségű apró hal rekedt a fenékleeresztő zsilip rácsához, ami miatt a vízimadarak rengeteg védtelen halat sebeztek meg táplálékszerzés közben. A zsilipen átáramló víz szívó hatásának következtében a halak bekerültek az úgynevezett Büdös-árok medrébe, ahol a téli üzemmódnak megfelelő alacsony vízszint nem biztosított megfelelő életteret számukra, ezzel tovább növelve az elhullott állatok mennyiségét. 

Az egyesület a problémát jelentette a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal halászati szakfelügyelője felé, aki engedélyt adott a halmentés és a kármentesítés megkezdésére. A meder csordogáló vízében vergődő halakat sikeresen szorították a bukózsiliphez, majd átsegítették azokat az Által-ér élő szakaszába, ahol már megfelelő életteret találtak. A mentési munkának köszönhetően 5-6 mázsa hal pusztulását sikerült megakadályozni.

Januárban viszont újabb nem várt esemény történt. A vízellátási gondok még a korábbinál is súlyosabb helyzetet alakítottak ki, amelynek következtében január 3-án komoly halpusztulás történt a Büdös-árok Bertók Béla Óvoda előtti szakaszán. Az Öreg-tó fenékürítő zsilipjénél újból feltorlódtak az apróhalak, amelyek tetemei elborították a vízfolyás medrét és partjait. Az újabb mentőakció január 4-én reggel indulhatt meg ismét. Az egyesület szerint a nagyszámú tetem darabonkénti összegyűjtése lehetetlen feladat lett volna, ezért a Büdös-árok vizének felduzzasztásával „lemosták” az elhullott halakat a mederből és a partokról. A még élő példányokat leszorították a bukózsiliphez, majd többszöri duzzasztás-leengedést követően az Által-ér medrébe úsztatták át azokat. A mentés által újabb 5-6 mázsa halatt sikerült megmenteni.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)