Kisebb béremelést kaptak a rendőrök a vártnál, de a költségeik emelkedtek

2020. január 28., 11:24

Szerző:

Átverték a rendőrségi dolgozókat, a vártnál kisebb béremelést kapnak és a többségnek megszüntetik a bérlettámogatását is. A megyei rendőr-főkapitányságok munkatársait a napokban arról tájékoztatták, hogy februártól bérletet kell venniük a Volánbusz járataira, mert a szervezet nem tudott megállapodni a busztársasággal a korábbi szerződések megújításáról – írja a Népszava.

A hét régiós közlekedési cég tavaly októberi összevonása előtt a rendőrség „átalánydíjat” fizetett a dolgozói távolsági bérletekért, aminek fejében az alkalmazottaknak csak a szolgálati igazolványt kellett felmutatniuk a felszálláskor.

A jövőben viszont a munkába járás költségeit csak 86 százalékban térít meg a munkáltató. A budapesti civil rendőrségi hivatalnokok bérlettámogatása már januártól megszűnt, nekik ettől az évtől kezdve 9500 forinttal, a fővárosi felnőtt bérlet árával csökkent a bérük.

A rendőrség civil irodai munkatársai tavaly februárban a rendészeti igazgatási törvény hatálya alá kerültek, és megvonták tőlük azt a lehetőséget, hogy kollektív szerződést kössenek. Az előző megállapodás pedig – amelyben a bérlettámogatás is szerepelt – 2019. december végén lejárt. A vidéki nagyvárosokban olcsóbb a városon belüli közlekedés, de egy távolabbi kistelepülésről bejárni például a megyeszékhelyre, már jelentős kiadás lehet. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza szerint a munkatársaknak kompenzáció járna, de a kérésre eddig nem kaptak választ az Országos Rendőr-Főkapitányságtól (ORFK).

Fotó: Kökényesi Gábor

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a bérletekhez nyújtott eddigi segítség megszüntetése azért érinti különösen érzékenyen a rendőrségi alkalmazottakat, mert a ténylegesnél sokkal nagyobb béremelésre számítottak. Az egyenruhás állománynak alapbéremelés helyett csak 10 százalékos kiegészítő juttatást adott a kormány, de nem biztos, hogy azt jövőre is megkapják. Bárdos Judit megjegyezte azt is, hogy ismereteik szerint

a kormány nem adott több pénzt az új pótlékra, az összeget a rendőrségnek kell kigazdálkodni, csakúgy, mint az igazgatási dolgozóknak meglebegtetett 5 százalékot.

A munka törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók idén sem kaptak emelést.

Frissítés: a Volánbusz időközben reagált a napilap cikkére:

„A Volánbusz a 2019. október 1-jei integrációval egy időben kezdeményezte az Országos Rendőr-főkapitányságnál a korábbi, megyei szintű megállapodások egységesítését, annak érdekében, hogy az érintettek egyenlő feltételek mellett vehessék igénybe a szolgáltatást. A közlekedési társaság emellett az átmeneti időszakra az eredeti feltételekkel meghosszabbította a megállapodásokat azokkal a megyei rendőr-főkapitányságokkal, amelyek kifejezték ebbéli szándékukat”.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.