Rendőri intézkedés közben eltörött egy megbilincselt nő karja, de az ügyészség szerint minden jogszerű és arányos volt

2018. június 6., 12:54

Szerző:

Tegnap mutatta be a RTL Klub Házon kívül című műsora a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének drámai történetét. A nő karja a rendőri intézkedés során eltörött. Bár az orvosi dokumentáció szerint a törést az okozta, hogy a nő elcsúszott, amikor kilépett a kádból, egy rejtett kamerás felvétel szerint nyilvánvalóan a rendőri intézkedés vezetett a sérüléshez. Ennek ellenére az ügyészség szerint jogszerű, szakszerű és arányos volt az intézkedés – írja lapunkhoz is eljuttatott közleményében a jogvédő szervezet.

A súlyos pszichiátriai problémákkal küzdő nőhöz először mentőt hívtak, majd a mentősök szóltak a rendőröknek, akik a fürdőkádból önként kiszálló beteget megbilincselték. Az orvosi dokumentáció szerint a nő ekkor csúszott ki a kádból, ezért tört el a karja, de egy rejtett kamera minden pillanatot rögzített. A felvétel pedig bizonyítja, hogy a sérülés máshogyan történt.

A nő évek óta pszichiátriai kezelés alatt áll, de gyógyszerekkel teljes életet él és dolgozik. Hozzátartozói tavaly nem tudták őt elérni, attól tartottak, hogy romlott az állapota, ezért mentőt hívtak hozzá.

A nő nem akarta beengedni az ápolókat, de végül a család egyik tagjának sikerült kinyitni az ajtót. Akkor a nő éppen fürdött, és érthetően meglepődött, hogy rendőrök el akarják vinni.

A rendőrök az ellenállást nem tanúsító, de felháborodásának hangot adó nőt megbilincselték, áttuszkolták egy másik szobába, eközben egy reccsenés hallatszott, ekkor tört el a karja. Ezután még körülbelül húsz percig térdeltek a nő hátán. Utána vitték egy kórház baleseti részlegére.

Az intézkedésről készített hang- és filmfelvételt a nő barátja rögzítette. A mentősök azt állították, hogy a nő kiugrott a kádból, és az ablakon is ki akart ugrani, de a felvétel mindezt cáfolja. Az intézkedő rendőröket tanúként sem hallgatták ki. 

A nő családja az MHB jogi segítségét kérte, hogy képviselje őket az eljárásban, miután feljelentést tettek. A rendőrök elöljárója és az ügyészség szerint azonban minden jogszerű, szakszerű és arányos volt.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.