Rendkívül súlyos a helyzet a kórházakban, egyre többen vannak intenzív osztályon

A koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, a Dél-pesti Centrumkórházban gyakorlatilag minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott ágy tele van.

2021. március 9., 08:52

Szerző:

Szlávik János, infektológus főorvos a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a Dél-pesti Centrumkórházban gyakorlatilag minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott ágy tele van, és nagyon sokan vannak az intenzív osztályon is. - Hallom, hogy az egész országban sajnos egyre több beteg kerül kórházba, egyre több beteg kerül intenzív osztályra és sajnos lélegeztetésre - fűzte hozzá.

Kitért arra is, eddig ritkának számított, hogy a betegség egy egész családon „átvonuljon” egyszerre, ma viszont már gyakori, mert az új mutáns vírusvariánsok nagyon könnyen terjednek emberről emberre.

Szlávik János hozzátette, ez okozza az esetek számának felfutását és azt is, hogy egyre fiatalabbak a kórházba kerülő betegek. A szakember szerint 10-15 százalékkal súlyosabb tüneteket okoz a brit mutáns, ami most Magyarországon pusztít.    

Hangsúlyozta, hogy most nagyon komolyan kell venni a védelmi intézkedéseket, és a védőoltást - ami úgy tűnik, hogy hatékony a mutáns ellen is - minél több embernek be kell adni.

Szlávik János mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon a kormányzati honlapon, hogy megkaphassa az oltást. Hozzátette, hogy már több mint egymillió embert beoltottak, de ahhoz, hogy a járvány „csituljon”, legalább 2-2,5 millió embert kell beoltani.

Arra a hírre, hogy már a háziorvosok is felírhatják a favipiravirt, Szlávik János úgy reagált: a Japánban kifejlesztett gyógyszer előnye, hogy nagyon kevés mellékhatása van, és hatékony lehet a koronavírus ellen, ugyanakkor terhes nőknek vagy olyanoknak, akik tervezik a szülést, nem lehet adni.

(Kiemelt kép: Ápolónő asszisztál egy orvosnak az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. február 18-án. MTI | Balogh Zoltán)